Rob Moorman en Wim Bronsvoort van stichting Vrienden van De Regenboog.
Rob Moorman en Wim Bronsvoort van stichting Vrienden van De Regenboog. ©maartenheijenk.nl

Vrienden van De Regenboog doen dankbaar werk: „Je ziét ze ontdooien”

Algemeen

DRONTEN - Ze zijn al druk bezig voor de Kerst. De Vrienden van De Regenboog willen in alle huiskamers van het woonzorgcentrum muziek brengen en een kerstpakket bezorgen. „Wij zijn er om het verblijf van de mensen te veraangenamen”, zegt voorzitter Wim Bronsvoort, „En dat wordt erg gewaardeerd.”

In het verleden timmerde de stichting regelmatig aan de weg. Dan stonden ze bijvoorbeeld met een stand op de Dag van de Ouderen. Sinds corona is dat allemaal lastig, leggen Wim Bronsvoort en penningmeester Rob Moorman uit.

Op een gegeven moment waren er nog maar twee bestuursleden. „We stonden op het punt om te stoppen.” Naast Bronsvoort en Moorman melbdden zich uiteindelijk twee nieuwe actievelingen: Ben Seidell en Yvonne Schumacher. Rob’s echtgenote Ria zorgt voor de creatieve inbreng en met z’n vijven kunnen ze nu weer wat doen.

Beleef-tv’s

De stichting kreeg in het verleden mooie dingen voor elkaar. Het meest trots zijn ze op de twee beleef-tv’s. Dit zijn televisies speciaal voor ouderen met dementie. Ze kunnen er spelletjes op doen, naar muziek luisteren en praten over vroeger; allemaal activiteiten die de hersenen prikkelen en de zintuigen stimuleren.

Bij hun 25-jarig bestaan kochten de Vrienden een duofiets voor het woonzorgcentrum. Verder zorgden ze voor een zitje bij de open haard, voor een piano en voor twee bankjes in de tuin. Ze schaften een vier meter hoge kerstboom aan. Die tuigen ze sindsdien ieder jaar op.

IJsjes uitdelen

Bronsvoort en Moorman glunderen als ze terugdenken aan de kar, waarmee de ijscoman door De Regenboog reed om de bewoners te verwennen. Ze vertellen over het bloemschikken en de high-tea. En Valentijnsdag laten ze nooit onopgemerkt voorbij gaan.

In september zorgden de Vrienden nog voor muziek in De Regenboog: ’s middags in de gesloten afdeling en ’s avonds op het wijkplein. „Dat doen we één of twee keer per jaar”, zegt de penningmeester, „Muziek is voor ouderen het beste wat er is. Daarom willen we dat graag uitbreiden.”

Dingen organiseren

Wat drijft hen om zich zo druk te maken voor de bewoners? „Ik vind het mooi om met elkaar bezig te zijn voor de ander”, legt Rob uit. Dat deed hij in het verleden bij Indoor Dronten, bij de ondernemersvereniging in zijn vorige woonplaats Woudsend en bij ouderenorganisatie ANBO. „Het is gewoon leuk om dingen te organiseren.”

Wim vindt het dankbaar werk: „Vooral als je muziek brengt, daar leven de mensen echt van op. Je ziét ze ontdooien. Als je bij De Regenboog binnenloopt en je ziet ze spelletjes doen aan de beleef-tv; dáár doe je het voor.”

Bedlegerig

De Vrienden van De Regenboog bestaan sinds 1988. Het tweetal constateert dat er sindsdien veel is veranderd. „Vroeger gingen de mensen lopend naar binnen, nu is het overgrote deel behoorlijk dementerend of ziek”, weet de penningmeester. „Het was een bejaardenhuis. Als je 65 jaar was, kon je er naartoe. Nu zijn de meesten bedlegerig”, vult de voorzitter aan.

Het neemt niet weg dat ze nog steeds een taak voor hun stichting zien. Ze willen het verblijf van de bewoners iets leuker maken. Zo nu en dan wordt hun hulp ingeroepen voor praktische zaken, zoals een nieuwe vloerbedekking. Maar dat zien ze niet als hun werk. Daar is ook de afdeling welzijn van zorgingstelling Coloriet, waarmee ze alles overleggen, het helemaal eens.

Financiën krijgen de Vrienden van hun 65 donateurs. Daarnaast ontvangen ze geld van de Rabobank, de Protestantse Gemeente en de gemeente Dronten. Voor specifieke acties vinden ze sponsors. Zo betaalden de Odd Fellows mee aan de beleef-tv’s en kregen ze een paar jaar geleden een knappe bijdrage van het Oliebollenbakkersgilde.

Een dagje ouder

De stichting staat er goed voor, ook financieel. Toch zitten Wim en Rob te springen om versterking: „Want wij worden ook een dagje ouder.” Ze zoeken donateurs en vrijwilligers. Nieuwe bestuursleden hoeven niet bang te zijn voor een overvolle agenda: „We vergaderen drie of vier keer per jaar.”

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de receptie van De Regenboog of per post: Cultuursingel 78, 8256 Biddinghuizen.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 5 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 6 uur geleden