Er is straks ruimte voor meer dieren.
Er is straks ruimte voor meer dieren. ©maartenheijenk.nl

Nieuwbouw dierenpark in centrum van Dronten bijna klaar: „Een fraai geheel”

Algemeen

DRONTEN - Het dierenpark in het centrum van Dronten blijft nog enkele maanden gesloten. Die sluiting heeft te maken met een combinatie van de vogelgriep, coronamaatregelen en de werkzaamheden voor de nieuwbouw. De stichting Recreatiepark Dronten hoopt het nieuwe complex vanaf 1 april open te kunnen stellen voor het publiek.

Sjaan Bruil-Hengeveld, Wil Alberts-Postema en Jelle Dekker sloegen in januari de eerste paal voor de nieuwbouw van het dierenpark en het bijbehorende golf- en jeu-de-boulesterrein. Die nieuwe gebouwen zijn gerealiseerd samen met de gemeente Dronten. De gemeente betaalde het uit de opbrengst van de grond van het appartementencomplex aan De Noord.

Meer dieren

Het dierenpark moest weliswaar vierkante meters inleveren voor de appartementen, maar door een slimme indeling wordt het park uiteindelijk zelfs iets groter. Daardoor komt er ook ruimte voor wat meer dieren en een wat grotere variatie aan dieren.

De nieuwbouw is inmiddels bijna klaar. Er zijn twee gebouwen gerealiseerd: eentje voor het gevogelte en een hoofdgebouw met een stal en een gemeenschappelijke ruimte. Deze ‘kantine’ krijgt een keuken en is bedoeld voor de vrijwilligers van het dierenpark, voor de golfers en jeu-de-boulers.

Theehuis

Het is de bedoeling dat er in die gemeenschappelijke ruimte dit voorjaar ook een theehuis komt. „We zijn daarover nog in gesprek, maar er komt een mooi plan”, belooft voorzitter Barend Jan Kroese, „We gaan dat theehuis exploiteren met een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

In samenwerking met de Rotaryvereniging worden de jeu-de-boulesbanen momenteel verlegd, zodat deze vlakbij de nieuwe gebouwen komen te liggen. Ook de sloop van de huidige gebouwen is in volle gang. „Die waren zo’n beetje vijftig jaar oud en die waren echt áf”, zegt de voorzitter. Hij kondigt aan dat vrijwilligers deze winter nog nieuwe volières gaan bouwen.

Pioniersbarak

Uiteindelijk moet er op het complex ook een replica komen van een pioniersbarak. Dit is een project van de gemeente Dronten samen met de stichting Geschiedschrijving. De dierenweide is hier niet actief bij betrokken.

„We hebben wel een positieve grondhouding”, legt de voorzitter uit, „We denken dat de toevoeging van de barak meer waarde geeft aan het park. Er komt in het midden een soort centraal plein. Dat wordt een openbaar gebied. Hoe we dat precies allemaal organiseren, is nog niet helemaal duidelijk.”

„Het is een heel mooi project geworden met een lokale aannemer en heel veel handjes van vrijwilligers”, concludeert Barend Jan Kroese, „Het was echt nodig en het is heel veel werk geweest, maar we zijn er héél blij mee. Het wordt een fraai geheel, een prachtige toevoeging voor het centrum van Dronten.”


Foto’s: ©maartenheijenk.nl