Jeannet Tijsma
Jeannet Tijsma screenshot videonotulen

Niet alle ouderen willen appartement: Plannen in Hanzekwartier voor huis met tuin

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten merkt dat ouderen niet alleen behoefte hebben aan appartementen. Er is bijvoorbeeld ook vraag naar huizen met een tuin vlakbij het centrum. In het Hanzekwartier zijn hiervoor twee plannen in de maak.

Gemeenteraadslid Rob van der Schans van D66 vroeg tijdens een discussie over de woningmarkt of er plannen zijn voor zogenaamde ‘grondgebonden woningen’ ofwel huizen met tuin: „Senioren zoeken grondgebonden locaties en slagen daar kennelijk niet in. Zijn hiervoor plannen in de maak?”

Twee projecten

Gemeente-ambtenaar Jeannet Tijsma antwoordde dat er in het Hanzekwartier twee projecten met ‘levensloopbestendige woningen’ in voorbereiding zijn. Ze voegde eraan toe dat deze plannen nog niet helemaal rond zijn.

Het gaat om het gedeelte aan de Lage Vaart, dat wordt ontwikkeld nadat projectontwikkelaar Van Wijnen het eerste deel van het Hanzekwartier heeft afgerond. Daarnaast kijken Oost Flevoland Woondiensten en projectontwikkelaar Koopmans naar de mogelijkheden aan de kant van De Noord. Hier ontwikkelt OFW woningen in de sociale huur en Koopmans in de koopsector.

Vlakbij de kinderen

Tijsma voegde eraan toe dat dé senior niet bestaat en dat ouderen heel verschillende woonwensen hebben: „We dachten altijd dat senioren graag in centrum wilden zitten, dichtbij voorzieningen en bij winkels.

„We merken nu in De Graafschap (Biddinghuizen - red.) en misschien straks ook in Swifterbant-zuid dat er jongere senioren zijn die zeggen dat de afstand tot de voorzieningen niet het allerbelangrijkste is. Er zijn ook senioren die vlakbij de kinderen willen wonen of in een gebied waar ze sociale contacten hebben.”

Het voldoen aan de woonwensen van ouderen is volgens de ambtenaar elke keer een zoektocht: „De verhuisgeneigdheid van senioren is van heel veel dingen afhankelijk. Je moet ze verleiden met een goed product. Voor sommigen is dat de woning, voor anderen de woning plus locatie.”