Impressie van de mogelijke uitwerking zonnepanelen op de IJsselmeerdijk.
Impressie van de mogelijke uitwerking zonnepanelen op de IJsselmeerdijk. screenshot Verkenning A6 zon Lelystad Dronten

Plannen voor zonnepanelen langs A6 concreet: „Een aaneengesloten vloeiend geheel”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Rijkswaterstaat heeft haar onderzoek naar de mogelijkheden voor zonnepanelen langs de A6 afgerond. Op het grondgebied van de gemeente Dronten kiest de stuurgroep voor panelen op het aangrenzende dijktalud.

In het project ‘A6 zon Lelystad Dronten’ werkt Rijkswaterstaat samen met onder andere de gemeente Dronten. De verkenning is recentelijk afgerond met de publicatie van een rapport. Daarin meldt de projectgroep dat ze wil aanhaken bij het project van waterschap Zuiderzeeland om de IJsselmeerdijk te versterken.

Talud van de dijk

Op het gedeelte van de A6 langs de IJsselmeerdijk zijn de bermen volgens de stuurgroep te smal voor zonnepanelen. „Door echter aan te haken bij het dijkversterkingstraject kunnen de mogelijkheden worden onderzocht om het lint van zonnepanelen door te trekken op het talud van de dijk.”

De zonnepanelen mogen volgens het rapport niet overheersen: „Als uitgangspunt wordt aangehouden dat de dijk ook een grote landschappelijke kwaliteit heeft, en dat de IJsselmeerdijk haar uitstraling als groene landschappelijke lijn behoudt.” Ook mogen de zonnepanelen langs de snelweg geen belemmering vormen van de beleving van de Swifterbantcultuur.

Bocht accentueren

De plannenmakers kiezen ervoor om de buitenbocht in te richten met zonnepanelen, waardoor deze bocht wordt geaccentueerd. De panelen komen in het ondertalud van de IJsselmeerdijk: „Ze volgen ongeveer de hellingshoek van de dijk. Het is wenselijk om de panelen niet als afzonderlijke rijen te zien vanaf de weg, maar als een aaneengesloten vloeiend geheel.”

„Halverweg de dijk ligt een beheerspad. Door dit vrij te houden van panelen en de kruin van de dijk groen te houden ontstaat een aantrekkelijk beeld van een energiedijk, met een groene landschappelijke kruin. Het groen steekt boven de panelen uit.”

Ketelbrug 

De omgeving van de Ketelbrug en de afslag naar Swifterbant blijven in de nu gepresenteerde plannen vrij van zonnepanelen.

Zonnepark A6