De middengeleider zoals die eerder werd gepresenteerd.
De middengeleider zoals die eerder werd gepresenteerd. Screenshot gemeente Dronten

Wandelaars moeten bij ‘rondje Swifterbant’ over het fietspad langs de Biddingweg

Algemeen

DRONTEN - Er komt langs de Biddingweg, tussen de Bisonweg en de Dronterringweg, een 3,50 meter breed fietspad voor twee richtingen. Wandelaars die een ‘rondje Swifterbant’ willen lopen krijgen géén apart voetpad.

De gemeente wilde aanvankelijk de grond voor Swifterbant-zuid aankopen. Dan was er alle ruimte geweest om de Biddingweg naar eigen inzicht in te richten. De gemeente liet de optie op de grond echter verlopen. Akkerbouwer Jaap Dijkveld verkocht daarop zijn kavel aan Bouwfonds Project Development, een dochter van de Rabobank. Daardoor is er voor de gemeente nu slechts een smalle strook overgebleven.

„Een 3,5 meter breed fietspad past nét”, zei het door de gemeente ingehuurde bureau Arcadis dinsdag tijdens een informatiebijeenkomst, „Er is fysiek geen ruimte meer voor een apart voetpad, zo simpel is het. Het is al heel erg krap, zeker bij Swifterbant-zuid. Binnen de gronden van gemeente is er geen ruimte voor een voetpad.” Een woordvoerder van B en W voegde eraan toe dat het straks veel aantrekkelijker is om door de nieuwbouwwijk te wandelen.

Middengeleider

De afgelopen week presenteerde de gemeente de nieuwste tekeningen van de Biddingweg. Zoals eerder bekendgemaakt wordt het een weg met twee stroken van 3,50 meter breed. Aan de zijkanten komt bermversteviging en in het midden een licht verhoogde middengeleider. 

„Hulpdiensten, vrachtwagens en landbouwvoertuigen kunnen er overheen rijden”, meldde de gemeente dinsdag over die middenstrook, „Hij moet voldoende stevig zijn, zodat hij inderdaad overrijdbaar is.”

Geluidsoverlast

De Biddingweg wordt straks bij Swifterbant een 50-kilometerweg. Daardoor vermindert de geluidsoverlast en kan er in Swifterbant-zuid relatief dichtbij de weg gebouwd worden.

Met ondernemers is afgesproken dat de weg geschikt blijft voor landbouw- en vrachtverkeer. Dat is een flinke opgave, omdat het verkeer over een brede weg geneigd is harder te rijden dan 50 kilometer.

Agrariërs 

Agrariërs pleiten voor een weg met een stevige berm, zonder middengeleider, zonder plateaus en zonder rotondes. In de voorlopige plannen komt er alleen bij de Industrieweg een plateau óf rotonde. B en W nemen dinsdag een beslissing. 

De suggestie van een agrariër om het gewoon 80 kilometer te laten, werd dinsdag afgewezen: „De gemeenteraad heeft in juni 2020 al gezegd dat het in het kader van Swifterbant-zuid een 50-kilometerweg moet worden.”

Biddingweg

Swifterbant-zuid