Wethouder Lazise Hillebregt (in het midden) met medewerkers afvalinzameling Asim Zepcan en Renata Knoop.
Wethouder Lazise Hillebregt (in het midden) met medewerkers afvalinzameling Asim Zepcan en Renata Knoop. Foto: Gemeente Dronten

Extra containercontroles in buitengebied, inwoners ontvangen tips

Algemeen

DRONTEN - In het buitengebied van de gemeente Dronten vinden deze periode extra containercontroles plaats. Inwoners zijn ingelicht per brief en kregen ook een folder met tips om afval beter te scheiden. 

De gemeente Dronten heeft in Elizabeth Lekkerkerk een heuse afvalcoach en zij legt uit wat de controles precies inhouden. “Tijdens de controles van de PBD-containers laten we door middel van containerhangers weten of het afval goed gescheiden is of niet. Gaat het goed, krijgt men een compliment. Gaat het niet goed, geven we tips. Tijdens de eerste en tweede controle nam een inzamelvoertuig het niet goed gescheiden afval mee als restafval. Bij de laatste controles laten we de afgekeurde bakken staan en vragen we inwoners om hun containers zelf na te scheiden.”

Het zou zelfs zo kunnen zijn dat Lekkerkerk een bezoek brengt aan de adressen waar het niet goed gaat, ook om het belang uit te leggen. “Ik kijk samen met de inwoner van het buitengebied naar wat er al we´l goed gaat. Hoe kan het beter? Uiteindelijk heeft iedereen daar baat bij, want afval verbranden is duur en daar betalen we met zijn allen voor. En door goed te scheiden kunnen meer producten gerecycled worden. Samen gaan we voor 100 procent afval scheiden.”

Dat laatste is ook de koers van de gemeente Dronten. Waarom het buitengebied? “Tijdens de controles richten we ons voornamelijk op Plastic Blik en Drinkpakken (PBD). In het buitengebied belandt nog veel bedrijfsafval tussen het PBD en dat is jammer. Melkfilters, delen van beregeningsinstallaties en landbouwplastic horen niet in de PBD-container thuis. Dit kan niet gerecycled worden en moet in de container voor het bedrijfsafval”, stelt wethouder Lazise Hillebregt.                                                                                   

Eerste controles positief

Inmiddels zijn de eerste controles gedaan en volgens Hillebregt met succes. “Er hangen in het buitengebied veelal groene labels aan de containers.”