Busstation Dronten.
Busstation Dronten. Foto: ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Reizigers in de kou tussen Lelystad en Dronten: ‘Had nooit mogen gebeuren’

Algemeen

DRONTEN – Reizigers die urenlang in Lelystad moeten wachten op een bus naar Dronten of in sommige gevallen zelfs tevergeefs wachten. Het vervangende vervoer van de NS levert grote problemen op, met vandaag als dieptepunt. Er is amper busvervoer. “We adviseren om de reis uit te stellen of een alternatief te zoeken”, meldt een woordvoerster van de NS.

Het is donderdagavond laat als de 17-jarige dochter van Sini Sijbom uit Dronten haar dochter voor de zoveelste keer moet ophalen uit Lelystad. Door de problemen op het spoor tussen Dronten en Lelystad rijden er daar tot medio december geen treinen, waarop besloten is om vervangend busvervoer in te zetten. Maar dat alternatief verloopt zacht gezegd moeilijk, zo blijkt ook op deze donderdagavond.

De dochter van Sijbom komt met de bus niet meer naar huis, omdat, zo wordt ter plekke gemeld, ‘de chauffeurs van de bussen naar huis zijn’. “Het is verschrikkelijk dat zij gestrand is, dat mag nooit gebeuren”, stelt de woordvoerster van de NS. “Het leek erop dat de bussen zouden rijden, maar dat is niet gelukt. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, willen wij ook graag weten.”

De NS onderzoekt hoe de problemen donderdag konden ontstaan. “Wij willen ook graag de onderste steen boven hebben. Als we het weten, gaan we ook echt wel in gesprek met de busmaatschappijen.”

Vrijdag problemen

Een dag later zijn de problemen nog groter, volgens de NS komt dat onder andere door de stakingen in het busvervoer. Er rijden amper tot geen vervangende bussen tussen Dronten en Lelystad en daarom is er een negatief reisadvies afgegeven. “We kunnen niet garanderen dat de bussen die gepland zijn, rijden. Dat kunnen we niet beloven en daarom hebben we een negatief reisadvies gegeven”, besluit de woordvoerster.