Afbeelding
Foto: Wouter Foppen

Jetske van der Schaar komt naar Alzheimer Café

Algemeen

DRONTEN - Jetske van der Schaar spreekt 9 november om 19.30 uur in het Alzheimer Café in De Meerpaal. Van der Schaar is onderzoeker in het Alzheimercentrum Amsterdam en daarnaast presentator van de podcast HersenHelden. 

Van der Schaar weet als geen ander wat Alzheimer voor invloed heeft, want haar moeder kreeg rond haar 55ste een zeldzame vorm van de ziekte. Deze vorm begint op jonge leeftijd en is erfelijk, ook Van der Schaar draagt het gen. 

‘Ze gooide haar leven en sprak zich uit in een taboedoorbrekend interview bij PAUW, gevolgd door talloze media-optredens en een documentaire. Enkele jaren later verscheen haar boek Eeuwige Lente bij uitgeverij Prometheus. Ondertussen streed ze voor de lancering de eerste preventiestudie ooit in Nederland. Ze werd niet alleen proefpersoon, maar ook onderzoeker: als promovenda in Alzheimercentrum Amsterdam bestudeert ze ethische aspecten in vroege stadia van dementie’, meldt het Alzheimer Café.

Ervaring en kennis

Van der Schaar vertelt in Dronten, op basis van persoonlijke ervaring en professionele kennis, over de diagnose bij een familielid en vraag ‘krijg ik het ook?’. Ze combineert fragmenten uit haar boek met wetenschappelijke informatie en resultaten uit haar onderzoek. 

De avond begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden is wel nodig en kan via alzheimerdronten@gmail.com.