De rups van de teunisbloempijlstaart.
De rups van de teunisbloempijlstaart. Foto: Niels Kimpel

‘Bijzondere en zeldzame nachtvlinder’ waargenomen in Dronten en Swifterbant

Algemeen

DRONTEN - Landschapsbeheer Flevoland vraagt iedereen om in de tuin of tijdens een wandeling uit te kijken naar de teunisbloemstaart: „Deze bijzondere en zeldzame nachtvlinder is bezig aan een opmars in Flevoland.”

De teunisbloempijlstaart is één van de twee wettelijk beschermde nachtvlinders in Nederland: „Omdat ze zo zeldzaam zijn is elke waarneming waardevol. Zo kan worden ingeschat hoe het met de soort gaat en op welke plekken ze voorkomen.”

Dronten en Swifterbant

Hoewel de vlinder sinds 1996 in toenemende aantallen in Limburg wordt waargenomen, is in 2019 de eerste waarneming pas doorgegeven in Flevoland. Dit was in Almere. Sindsdien zijn de rupsen ook gevonden in Lelystad, Dronten, Urk, Ens en Swifterbant. De eerste waarneming in Zeewolde kwam vorige week binnen.

„De grootste kans om rupsen van de teunisbloempijlstaart te vinden is in de buurt van hun waardplanten. Dit zijn de planten waarvan de rupsen graag eten. Je kan de rupsen van de teunisbloempijlstaart herkennen aan de bruine strepen en de grote gele stip op de achterkant van hun lijf. Ook zijn de rupsen opvallend groot, ze kunnen wel 6 centimeter lang worden.”

Doorgeven