Afbeelding
Foto: DeDrontenaar.nl

Een drugswinkel? Drontenaren zien dat he-le-maal niet zitten

Algemeen

DRONTEN - Ruim 62% van de Drontenaren is het oneens met de stelling ‘er mag in Dronten een coffeeshop komen’. Dat blijkt uit een enquête van deze krant. Opvallend is dat vrijwel iedereen een oordeel heeft: slechts 1% vult ‘geen mening’ in.

De politiek in Dronten dubt al jarenlang over de vraag over wel of geen drugswinkel. Vorige maand liet de gemeenteraad zich door een aantal deskundigen informeren. De linkse fracties PvdA, GroenLinks en Dronten Sociaal vroegen daarna om een nader onderzoek. De rest van de gemeenteraad zag dat niet zitten. En dus is de coffeeshop voorlopig van de baan.

Geen draagvlak

De voorstanders wilden met name een onderzoek naar het draagvlak onder de inwoners. Om dat te peilen hield DeDrontenaar.nl een enquête. 368 lezers vulden de vragenlijst in. De resultaten zijn zonneklaar: 62% is tegen een coffeeshop en 37% is voor.

Ook op andere gebieden zijn de meningen van de Drontenaren duidelijk: 63% vreest dat een coffeeshop slecht is voor de veiligheid in Dronten, 60% denkt dat het leidt tot meer drugsgebruik, 67% voorspelt dat jongeren dankzij een coffeeshop makkelijker aan drugs komen, 60% vindt dat de komst van een coffeeshop slecht is voor de volksgezondheid.

Minder drugsdealers op straat?

Toch zijn er ook nog drie onderwerpen met heel wisselende uitkomsten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de stelling ‘een coffeeshop leidt tot minder drugsdealers op straat’. 48% is het daarmee eens en 40% is het ermee oneens.

Bij de vraag wie een eventuele coffeeshop in de ogen van de geënquêteerden moet runnen kiest 43% voor een stichting die de winst afdraagt aan de gemeenschap. 29% heeft de voorkeur voor een ondernemer en 28% vindt dat de gemeente het zelf moet doen.

Niet in een woonwijk

We vroegen de lezers ook naar hun voorkeur voor de locatie van een eventuele coffeeshop. 33% kiest voor het centrum van Dronten, 32% voor het buitengebied. Veel minder lezers zien een bedrijventerrein (19%) of de rand van Dronten (16%) zitten. Vrijwel niemand wil het in een woonwijk.

Coffeeshop