Gerrit Groot is in Dronten coördinator van School ‘s Cool.
Gerrit Groot is in Dronten coördinator van School ‘s Cool. Foto: Aangeleverd

School ’s Cool zoekt mentoren voor scholieren: “Jij kunt het verschil maken”

Algemeen

DRONTEN - School ’s Cool Dronten begeleidt kinderen uit groep 8 één-op-één op weg naar het voortgezet onderwijs. Voor de komende cyclus zoekt het project op zoek mentoren. “Als je een goede toekomst voor kinderen belangrijk vindt en affiniteit in het omgaan met kinderen, dan zou je best eens een goede mentor kunnen worden”, zegt coördinator Gerrit Groot.

School ’s Cool startte in 1997 in Amsterdam en is inmiddels overal in het land actief. In Dronten startte het project ruim twee jaar geleden, gesubsidieerd door de gemeente.

Gelijke kansen

Gerrit Groot is projectcoördinator in Dronten. “School ’s Cool gelooft in gelijke kansen voor ieder kind”, legt hij uit, “Ieder kind heeft recht op een succesvolle schoolcarrière, ongeacht de situatie waarin het kind zich bevindt.”

“We richten ons op de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden, want wij geloven dat elk kind de potentie heeft om een schooldiploma te halen en daardoor betere kansen in het leven”, vervolgt Groot.

“Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de aanpak van School ’s Cool een belangrijke bijdrage levert aan de vermindering van vroegtijdig schoolverlaten en de bestrijding van kansenongelijkheid.”

De werkwijze

School ‘s Cool start in april of mei en richt zich op kinderen uit groep 8 die op de drempel van het voortgezet onderwijs staan. School ’s Cool verbindt mentoren aan kinderen die vanwege uiteenlopende redenen extra aandacht kunnen gebruiken tijdens hun schoolperiode. Die redenen kunnen bijvoorbeeld mentaal zijn, sociaal emotioneel of kunnen te maken hebben met de gezinssituatie.

De basisschool kan een leerling voordragen voor begeleiding van een thuismentor. Die begeleidt het kind van de laatste maanden in groep 8 tot aan de herfstvakantie in het tweede jaar van het voortgezet onderwijs. 

“Aan de hand van een uitgebreide werving en screening van de personen, koppelen wij mentor en leerling aan elkaar, zodat het kind extra aandacht en begeleiding krijgt van iemand die goed bij de leerling past”, zegt Gerrit Groot.

Klankbord

Een mentor doet dat op vrijwillige basis. Hij of zij fungeert voor het kind als klankbord, is de adviseur en de rechter- en linkerhand bij het plannen van huiswerk en alle andere zaken die op hun pad komen.

Daarnaast kan de thuismentor ouders behulpzaam zijn, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren en het maken van afspraken met de school. “Door een begeleider te koppelen aan een leerling die dat nodig heeft, dragen we bij aan het verkleinen van de kansenongelijkheid en geven we deze kinderen betere mogelijkheden”, aldus de coördinator.

Doelgericht

“De begeleiding is altijd op basis van een helder geformuleerde leervraag, waardoor er een doelgerichte actie plaats kan vinden”, vertelt Gerrit, “Binnen deze duurzame bemoeienis richt de mentor, die een professionele afstand tot de leerling bewaart, zich op de krachten en talenten van de leerling.”

School ’s Cool ziet zichzelf als een ‘duurzame interventie’: “Met name de zorgvuldige koppeling en de methode van één-op-één mentoring leveren bewezen resultaat. Door het mentoraat neemt onder meer de veerkracht, zelfvertrouwen en zelfregie van de leerling toe, waardoor de kansen op een succesvolle schoolcarrière worden vergroot. Zo dragen we bij aan het verkleinen van de kansenongelijkheid en geven we kinderen meer en betere mogelijkheden.”

Mentoren gezocht

School ’s Cool staat of valt met de beschikbaarheid van voldoende mentoren: “Ook dit jaar is het een uitdaging om te voorkomen dat er voor School ’s Cool een wachtlijst ontstaat. Voor de nieuwe cyclus, die in april en mei begint, zijn leerlingen van basisscholen in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant aangemeld.”

Gerrit Groot: “De persoonlijke aandacht tijdens de één-op-één begeleiding is van grote waarde. Een kind voelt zicht gezien en als mentor zie je jouw pupil groeien. Het is een verbreding van je eigen horizon. Je kunt heel direct iets bijdragen aan de toekomst van een ander. Jij kunt het verschil maken en je hoeft er echt geen pedagoog of psycholoog voor te zijn!”

Informatie

Hondweg 16, tussen Dronten en Kampen.
Wat is er te doen op Hemelvaartsdag? Boergondisch Dronten, kermis 9 uur geleden
FunZone
Bij 'gewone' woningen volgens B&W evenveel overlast als bij arbeidsmigranten 10 uur geleden
Afbeelding
Jongeren in Swifterbant zoeken 140.000 euro voor aanleg pumptrack 8 mei, 10:00