Afbeelding

Kerk De Ark is het summum van nieuwe kunstuitingen

Algemeen

DRONTEN - De wandeling langs gemeentelijke monumenten startte zondagmiddag in kerkcentrum De Ark. ,,Het summum van nieuwe kunstuitingen'', zei erfgoeddeskundige Maartje van Hellemondt, die de wandeling namens Het Oversticht begeleidde.

Volgens Van Hellemondt was er in de naoorlogse periode in Nederland een enorme opkomst van de kunst. Dit was mede ingegeven door de regeling van de overheid dat 1% van de bouwsom besteed moest worden aan kunst.

De ark van Noach

Kerkcentrum De Ark aan De Oost in Dronten dateert uit 1967 en is ontworpen door architect David Zuiderhoek uit Baarn. Kunstenaar Alfred van Werven heeft in gebrandschilderd glas de ark van Noach uitgebeeld. De preekstoel, avondmaaltafel en het doopvont zijn van dezelfde kunstenaar.

Maartje van Hellemondt vertelde de deelnemers aan de wandeling dat de lijmlaag van het gebrandschilderde glas heeft losgelaten en weer is gerenoveerd.

Bijna alle kerken

Het Oversticht heeft de gemeente geadviseerd welke gebouwen er wel en niet op de monumentenlijst moesten komen. Voor wat betreft De Ark heeft de gemeente het advies overgenomen. Bij veel andere kerken is dat niet gebeurd.

,,Wij hadden bijna alle kerken als monument aangeprezen, maar die zijn er vrijwel allemaal niet opgezet'', vertelt de erfgoeddeskundige.