Chico Loet-loetoer
Chico Loet-loetoer ©maartenheijenk.nl

Er woedt in Biddinghuizen een 'oorlog' tussen de sportscholen

Sport

BIDDINGHUIZEN - De verhuizing van Joy4Life en de komst van Chico Sports hebben geleid tot een ?sportscholenoorlog' in Biddinghuizen, waarbij beide concurrenten elkaar verwijten niet over de benodigde vergunningen te beschikken. Wat betreft Joy4Life wordt dat bevestigd door de gemeente.

Joy4Life was tot voor kort gevestigd op het industrieterrein en opende anderhalve week geleden in het winkelcentrum. In het voormalige pand van Joy4Life is sinds zaterdag Chico Sports gevestigd.

Strijdige situatie

De gemeente stelt dat Joy4Life in het winkelcentrum niet over de vereiste vergunningen beschikt: ,,Wij zijn op de hoogte van de strijdige situatie en hebben hierover contact met de ondernemer.''

De aanvraag van Joy4Life is volgens de gemeente in behandeling: ,,En de uitkomst hiervan is nog niet bekend.'' De gemeente studeert nog op de vraag of er moet worden ingegrepen.

Chico Sports

Chico Loet-loetoer is eigenaar van Chico Sports. Hij had vorig jaar zijn zinnen gezet op de voormalige supermarkt, waarin nu Joy4Life zich gevestigd heeft: ,,Maar ik kreeg van de gemeente te horen dat daar op basis van het bestemmingsplan nooit een sportschool zou mogen komen. De enige optie voor een sportschool was Noorderbaan 51.''

In dat pand was op dat moment Joy4Life nog gevestigd. Loet-loetier kwam met verhuurder Jan van der Wiel tot overeenstemming over een huurcontract, ingaande 1 januari 2015.

Een forse strop

Daarna is het mis gegaan. Jan van der Wiel raakte in conflict met Ad Kragtwijk (Joy4Life), waardoor Chico Sports zijn opening meer dan een half jaar moest uitstellen. Hij had al fors geînvesteerd en met name apparatuur en dus leverde dat uitstel hem een strop op.

Die strop werd nog groter toen bleek dat hij toch niet de enige sportschool in Biddinghuizen zou worden. Joy4Life kondigde een verhuizing naar het winkelcentrum aan, precies naar het pand dat voor Chico Sports verboden gebied was. Loet-loetoer heeft tegen de verhuizing van Joy4Life bezwaar aangetekend bij de gemeente. Dit werd echter afgewezen, omdat Loet-loetoer in Zeewolde woont en niet als belanghebbende werd gezien.

,,Het is ons veel mooier voorgesteld dan het in werkelijkheid was. Alles wat ons tegen heeft kunnen zitten, zit ons tegen'', baalt Chico Loet-loetoer, ,,We hebben zelfs overwogen de stekker er uit te trekken. Uiteindelijk hebben we besloten toch door te gaan. We hebben een goed concept en ik ben ervan overtuigd dat we er een leuke sportschool van gaan maken.''

Bestemmingsplan

Concurrent Ad Kragtwijk van Joy4Life heeft zijn twijfels of de sportschool van Chico Sports aan het bestemmingsplan voldoet. Hij zegt zelf aan alle voorwaarden te hebben voldaan. Kragtwijk profileert zich sinds anderhalve week als ?lifestyle- en preventiecentrum' en dergelijke bedrijven worden volgens hem overal in het land gezien als ?dienstverlenend'. Daarom hoeft in zijn ogen het bestemmingsplan niet gewijzigd te worden.

,,Wij hebben onze verhuizing netjes gemeld op het gemeentehuis'', aldus Kragtwijk, ,,Sindsdien ligt de gemeente dwars. Ze hebben geëist dat we een omgevingsvergunning aanvragen voor een verbouwing, maar wij hèbben helemaal niets verbouwd.''

Waterdichte afspraken

De eigenaar van Joy4Life beroept zich op waterdichte afspraken met de verhuurder in het winkelcentrum. Zijn eigen makelaar en die van de verhuurder hebben naar zijn zeggen zorgvuldig gehandeld. Voor de zekerheid heeft hij wel een advocaat ingeschakeld.

Ad Kragtwijk is boos op de gemeente: ,,In héél Nederland kan het, maar in Dronten niet. Iedereen is dolgelukkig met ons bedrijf. Eindelijk gebeurt er weer wat in het dorp en het is een enorme oppepper voor het winkelcentrum. Maar de gemeente jaagt de ondernemers de stuipen op het lijf.''

Joy4Life