Osiveo: ,,Een knalfeest was het, een knalavond was het''
Osiveo: ,,Een knalfeest was het, een knalavond was het'' brugmedia.nl

Osiveo: ,,Een knalfeest was het, een knalavond was het''

Cultuur

DRONTEN - Accordeonvereniging Osiveo vierde zaterdag het 50-jarig bestaan met een jubileumconcert, waaraan ook het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest meewerkte.

Recensie accordeonvereniging Osiveo:

Afgelopen zaterdag stond in het teken van 50 jaar accordeonvereniging Osiveo. Er werd samengespeeld met het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest onder leiding van Jorind Josemans, er was een gezellige broodmaaltijd en 's avonds volgde een mooi concert. Het was een verdiend en heerlijk feest, een cadeau voor leden en 's avonds ook voor de aanwezige toeschouwers.

Zenuwen ongegrond

De middag begon een beetje zenuwachtig voor leden en oud-leden, omdat zij na weken van hard oefenen mee gingen spelen met het NJAO. Een orkest dat pas nog de eerste prijs op een internationaal concours behaalde. Al tijdens het eerste stuk, dat geleid werd door Marga Menninga, dirigent van Osiveo, bleken de zenuwen ongegrond.

De jonge getalenteerde spelers ondersteunden de leden juist, waardoor ze goed mee konden spelen. Het was genieten van de eerste orde. Prachtig om mensen samen te zien muziek maken, ongeacht of ze nu tiener of tachtiger zijn. Reacties van de leden waren bijvoorbeeld: "Heerlijk!

De muziek golft over me heen en ik kan zo meedoen. Nooit verwacht dat dit mogelijk was. Wat zijn ze goed, wat leuk dat wij mee mogen spelen." Om op deze manier een feest voor de leden te organiseren was spannend. Gelukkig heeft het enorm goed uitgepakt.

Nederlandse lied

De avond, het jubileumconcert, begon met het Nederlandse lied in de vorm van Het kleine Café aan de haven. Solo's waren er voor de Wijze Mannen van Osiveo én voor Jorind Josemans, de dirigent van het NJAO. Hierna volgen sfeervolle en swingende melodieën van attracties van de Efteling, zoals het Carnaval en Villa Volta.

Het laatste stuk werd uit volle borst meegegalmd door veel leden van het orkest. Kippenvelmoment voor wie er bij was. De Pirates of the Caribbean was voor iedereen een succes. Er stonden even twee dirigenten te zwaaien om het goed onder elkaar te krijgen, en het werkte!

Onder de indruk

Na de pauze ging het concert verder met het NJAO. De aanwezigen waren zeer onder de indruk van wat deze jonge mensen presteerden. Muziek maken op het hoogste niveau. Alle stijlen kwamen in vogelvlucht voorbij. Als laatste het overbekende One Moment in Time van Whitney Houston. Om even helemaal stil van te worden. Om vervolgens te worden verrast door Jorind Josemans en Marga Menninga, die als cadeautje samen een stukje Joegoslavische volksmuziek ten gehore brachten.

De accordeonisten eindigden allemaal samen met Libertango van Astor Piazzolla. Het stuk eindigde met een geweldige knal, waarna het publiek een staande ovatie gaf. Iedereen was zo enthousiast, dat als toegift Het kleine Café nog een keer gespeeld werd. Maar deze keer met een zingend publiek.

Een knalfeest was het, een knalavond was het. Een jubileumdag, zoals je een jubileumdag zou willen. Dat accordeon veelzijdig is, is deze dag weer bewezen.