ZZP'ers moeten kunnen profiteren van armoedebeleid
ZZP'ers moeten kunnen profiteren van armoedebeleid brugmedia.nl

ZZP'ers moeten kunnen profiteren van armoedebeleid

Algemeen

DRONTEN - ,,Er is verborgen armoede onder ZZP'ers'', zei D66-gemeenteraadslid Lazise Hillebregt gisteravond. De gemeenteraad stemde unaniem vóór een motie om de ZZP'ers onder het armoedebeleid te laten vallen.

De motie was ingediend door alle partijen uit de gemeenteraad, behalve PvdA en GroenLinks. ,,De ZZP'ers vàllen al onder het armoedebeleid'', meende PvdA-fractievoorzitter Suzanne Stoop, ,,Deze motie wekt de suggestie dat het beleid niet voor ZZP'ers bedoeld is.'' Ook de PvdA liet zich echter ras overtuigen dat wat extra aandacht voor deze groep geen kwaad kan.

Nieuwe doelgroepen

Het was Irene Korting (VVD) die de motie aankondigde. Zij vertelde dat er nieuwe doelgroepen zijn die met armoede te maken hebben: jongeren, voormalige tweeverdieners en ZZP'ers. De laatste groep loopt volgens de VVD een relatief groot risico op armoede.

De indieners van de motie wezen erop dat landelijk tenminste 12% van de ZZP'ers onder de armoedegrens leeft. Volgens hen hebben de zelfstandigen een bovengemiddeld 'armoederisico' en groeit het aantal ZZP'ers sterk.

Creativiteit

De motie drong erop aan om de mogelijkheden te onderzoeken om ook ZZP'ers onder de werking van het armoedebeleid te laten vallen. ,,Dat vraagt om creativiteit'', vond mevrouw Korting.

Wethouder Peter van Bergen omarmde het voorstel en de raad deed daarop hetzelfde. De motie werd met algehele stemmen aangenomen.