Ton Kempenaar: Aeres Dronten is uniek in de wereld
Ton Kempenaar: Aeres Dronten is uniek in de wereld brugmedia.nl

Ton Kempenaar: Aeres Dronten is uniek in de wereld

Algemeen

DRONTEN - Ton Kempenaar is directeur van het productiebedrijf van Aeres Praktijkcentrum Dronten. Hij vertelt: ,,Bedrijfsvoering, een landbouwbedrijf, kennisoverdracht en met elkaar kennis ontwikkelen. Ik zie het natuurlijk door een gekleurde bril, maar volgens mij is dat uniek in de wereld.''

Aeres opende de afgelopen week de nieuwe Weidestal aan de Wisentweg en heropende de opgeknapte Flevostal. Daarnaast was er een symposium ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan en hield het praktijkcentrum open huis.

Man of vijftien

Aeres is elf jaar geleden ontstaan vanuit met name Groenhorst (vmbo en mbo) en de christelijke hogeschool Vilentum. ,,We werken hier met een man of vijftien. Dat zijn deels mensen die bezig zijn met productie en deels met trainingen'', legt de heer Kempenaar uit.

Het aantal studenten, leerlingen en cursisten is sterk wisselend. ,,Het zijn er dagelijks tientallen. Maar hoeveel... dat is moeilijk te zeggen. Sommigen zijn hier een dag of een halve dag, anderen een week of soms een half jaar. Je hebt cursisten die hier komen voor hun trekkerrijbewijs, vorige week hadden we de hele week een groep Chinezen en je hebt studenten van het CAH die hier gedurende langere tijd onderzoek doen.''

Inspelen op trends

Om met dat praktijkcentrum bij de tijd te blijven, is Aeres de afgelopen zomer begonnen met nieuwbouw. Er werd een nieuwe stal gebouwd waar de nadruk ligt op innovatie en dierenwelzijn. De bestaande stal kreeg een moderne melkrobot en ook voor het ruwvoederonderzoek werden nieuwe mogelijkheden gecreëerd. ,,Want we willen maximaal inspelen op trends uit de maatschappij'', aldus Ton Kempenaar.

Kempenaar voegt eraan toe dat Aeres ook graag een verbinding wil zoeken met de omgeving. Hij wijst naar het programma 'Van Eiland naar Wijland'. Dit programma wil wonen, werken, leren, recreëren en innoveren samenbrengen op de landgoederen De Drieslag en Wisentweg in Dronten.