Stadsdichter Petra Buis.
Stadsdichter Petra Buis. ©maartenheijenk.nl

Poëziebundel 'Dichter bij Dronten' is nergens te koop

Cultuur

DRONTEN - ‘Dichter bij Dronten’ is een poëziebundel met gedichten, die passen bij opvallende plekjes in de gemeente Dronten. De bundel is samengesteld door de School der Poëzie en het eerste exemplaar werd de afgelopen week door stadsdichter Petra Buis overhandigd aan burgemeester Aat de Jonge.

De burgemeester wil de inhoud van de bundel graag verwerken in een gedichtenroute. Deze route kan dan weer worden opgenomen in de te ontwikkelen app met alle routes in de gemeente Dronten.

Speciaal voor Vmbo

De gedichtenbundel zelf is echter nergens te koop. ‘Dichter bij Dronten’ is uitsluitend gemaakt voor het poëzieproject voor de Vmbo-leerlingen van het christelijke Ichthus College.

,,Het boekje bestaat uit foto’s van de historie van Dronten met daarbij korte teksten. Bij alle foto’s hebben we gedichten gezocht’’, legt Myrle Tjoeng uit. Mevrouw Tjoeng woont in Dronten, is al 21 jaar betrokken bij de School der Poëzie en was coördinator van het project bij het Ichthus College.

Zij is vol lof over de bijdrage van de gemeente aan de totstandkoming van de bundel: ,,En in het bijzonder de burgemeester. Aat de Jonge draagt de poëzie een warm hart toe.’’

Roggebotstaete

De gedichten komen soms uit de bestaande Nederlandse literatuur, maar er zijn bijvoorbeeld ook gedichten opgenomen van Eppo van Veldhuizen (de eerste burgemeester van Dronten), Niels Blomberg (dichter van het waterschap Zuiderzeeland) en de voormalige stadsdichters Anne van Rooijen en Sjoerd Feenstra.

De huidige stadsdichter Petra Buis heeft speciaal voor deze bundel een gedicht geschreven over landgoed Roggebotstaete.