Criminaliteit daalt maar niet als het om huiselijk geweld gaat

Algemeen

DRONTEN - De criminaliteitscijfers van Dronten zijn in 2014 over het algemeen een stuk lager uitgevallen dan het jaar ervoor. In totaal daalde het aantal misdrijven met tien procent en vooral op het gebied van woninginbraken, autokraken en zakkenrollerij werden successen geboekt.

Burgemeester Aat de Jonge lichtte de cijfers maandagmiddag toe en bracht daar hier een daar ook een nuancering bij aan. Zo blijken grote evenementen als bijvoorbeeld Lowlands hofleverancier van zakkenrollerij en autoinbraken.

Nu de organisatie een speerpunt heeft gemaakt van het aanpakken van deze vormen van criminaliteit is het aantal gevallen met de helft gedaald.

Woninginbraken

Dat ook het aantal woninginbraken met bijna dertig procent afnam is vooral te danken aan toegenomen oplettendheid van burgers en meer woningen met goed hang- en sluitwerk.

,,Daarom blijven wij er bij mensen op hameren dat daar winst te halen is. Een Politiekeurmerk Veilig Wonen helpt echt'', aldus de burgemeester.

Huiselijk geweld

Bij huiselijk geweld is wel een fikse stijging te zien in de cijfers. Het aantal gevallen steeg met bijna 25 procent. Dat hoeft volgens De Jonge niet te betekenen dat er ook meer huiselijk geweld is. ,,Door landelijke campagnes en onze oproepen voor meer oplettendheid is het ook zo dat mensen eerder aan de bel trekken als ze het niet vertrouwen.''

De stijgende cijfers zijn, wat hem betreft, dan ook niet perse negatief. ,,We hebben liever dat we het weten en dat we er iets aan kunnen doen.''

Tevreden

Over het geheel genomen is hij tevreden met de trend in de cijfers. ,,En als we februari 2014 naast februari 2015 leggen zien we opnieuw een daling. Met maar liefst 54 procent.''