Dick Vos

MijnStemhulp.nl - Politiek over bijvoederen grote grazers

Algemeen

In de aanloop naar de Statenverkiezingen heeft de stemwijzer MijnStemhulp.nl de dertien politieke partijen in Flevoland een aantal stellingen voorgelegd. Deze keer over het bijvoederen van grote grazers.

Stelling MijnStemhulp.nl:

Grote grazers worden bijgevoederd.



VVD ? helemaal oneens

De manier om de wildstand verantwoord te beheren is tijdig uitdunnen (door afschot en geboortebeperking). Op deze wijze dient er evenwicht te ontstaan waarbij de dieren een ?dierwaardig? bestaan krijgen.

PvdA ? neutraal

Een commissie van wijzen moet volgens ons duidelijkheid geven over het toe te passen beheer voor de grote grazers.

CDA - eens

De Oostvaardersplassen is een uniek natuurgebied dat we moeten koesteren. Maar wetten en regels botsen soms met gevoel. Daarom moeten alle betrokken partijen met elkaar gaan nadenken over het beheer van dit gebied in de toekomst.

SP - oneens

Het bijvoederen van de grote grazers wordt door de deskundigen niet ondersteund. De SP heeft geen reden om van dit advies af te wijken.

D66 ? oneens

Als de grote grazers worden bijgevoerd, krijgen ze nog meer jongen. Het is geen oplossing. D66 wil dat naar het hele beheer van de Oostvaardersplassen wordt gekeken, inclusief verbindingen met omliggende gebieden.

ChristenUnie - oneens

Als mens moeten we verantwoord omgaan met- en zorgen voor Gods schepping. Bijvoederen van dieren in een omheind park leidt echter tot groei van de kudde en houdt zwakke dieren in leven. De ChristenUnie is daarom voor beperking van het aantal dieren.

GroenLinks ? helemaal oneens

GroenLinks ondersteunt het huidige beheer van grote grazers in de Oostvaardersplassen waarbij hele zwakke dieren preventief worden afgeschoten om onnodig lijden te voorkomen. Bijvoeren zou alleen naar leiden tot veel te dieren en dus tot problemen.

SGP ? helemaal oneens

Dat is de oplossing niet. Er lopen veel te veel grote grazers in Oostvaardersplassen. Het beheer moet radicaal anders. Het Natura 2000 beheerplan OVP (2014) heeft aangetoond dat het huidige beheer gefaald heeft.

50Plus ? eens

Alleen bij zéér strenge winters en als er geen beschutting is.

Partij voor de Dieren - helemaal oneens

Door natuurlijke selectie zijn de dieren bestand tegen winterse omstandigheden met weinig voedsel. Internationale deskundigen ontraden bijvoederen. Het is slecht voor dierenwelzijn, de gezondheid van de dieren en de sociale structuur van de kuddes.

OPA Flevoland ? helemaal oneens

Stoppen met het dierenleed. En de kuddes uitdunnen.

Jezus Leeft ? eens

Alleen indien noodzakelijk.

De PVV heeft de vraag niet beantwoord.

Zie ook www.MijnStemhulp.nl.