Aeres praktijkcentrum uitgebreid met robotunit
Aeres praktijkcentrum uitgebreid met robotunit brugmedia.nl

Aeres praktijkcentrum uitgebreid met robotunit

Algemeen

DRONTEN - Het Aeres praktijkcentrum Dronten heeft de faciliteiten uitgebreid met een robotunit.

Persbericht Aeres Praktijkcentrum Dronten:

Succesvolle opstart van VMS door studenten CAH Vilentum op Aeres Praktijkcentrum Dronten

Het Aeres praktijkcentrum Dronten heeft in het kader van de nieuwe praktijkfaciliteiten melkvee de bestaande Flevolandstal uitgebreid met een robotunit waar een VMS van DeLaval sinds vorige week volop draait.

De samenwerking tussen DeLaval en het Aeres Praktijkcentrum Dronten heeft geresulteerd in deze robotunit die volledig gerund wordt door derdejaars studenten Dier- en Veehouderij van CAH Vilentum in Dronten.

Binnen de stal is er ruimte gemaakt voor de VMS Supra+, een zeer complete VMS met het Herd Navigator® analysesysteem. Daarnaast wordt door activiteitmeting en de OCC celgetalmeter volledige invulling gegeven aan SMART Dairy Farming. Een krachtvoerbox en een koeborstel maken het plaatje compleet.

Woensdag 4 februari 2015 vond de opstart van de robotunit plaats, waar vanaf nu 12 studenten van CAH Vilentum de leiding hebben over een groep koeien, inclusief het functioneren van de melkrobot. Onder leiding van ervaren opstarter Harry Tuinier werden alle koeien de eerste keer ingeregeld en gemolken door de studenten. Na een week mogen de resultaten er zijn: 3,1 melkingen per dag per koe en 4,9 weigeringen per koe. Een grote pluim voor het voorbereidende werk van de studenten.

Studenten ervaren het werken met de robot als een belangrijke aanvulling op hun studie. Jeroen van Veldhuizen, derdejaars student: ,,Ik kan nu de theorie eindelijk aan de praktijk koppelen.''

Doordat de studenten verantwoordelijkheid krijgen, leren de studenten ook echt te managen en ervaren ze de ins en outs van de robot. Thijmen Frons, derdejaars student: ,,Het is een ervaring in de praktijk die je nooit in de schoolbanken zou leren.''