Afbeelding

Carl Wittrock en Stef Bos maken compositie voor concert in Dronten

Algemeen

DRONTEN - ,,We gaan in Dronten iets unieks doen'', zegt Tineke Haveman over het gratis bevrijdingsconcert dat op 16 oktober in De Meerpaal wordt gegeven.

Het concert in Dronten maakt deel uit van een reeks van zes avonden van de Johan Willem Frisokapel rond 70 jaar bevrijding. Samen met een uit Drontenaren samengesteld projectkoor en sopraan Johanette Zomer gaat de militaire kapel de speciale compositie 'Geluid van de Vrijheid' opvoeren.

Fantastische muziek

Tineke Haveman woont in Dronten en heeft een impressariaat. Zij is één van de initiatiefnemers voor de concertreeks. ,,Het wordt een kwalitatief hoogwaardige productie met fantastische muziek en hele mooie teksten'', vertelt zij, ,,De sfeer zal variëren van requim-achtig tot een juichend bevrijdingsfeest.''

Het concert krijgt op 4 mei een bijzondere uitvoering in Wageningen. Verder wordt het behalve in Dronten uitgevoerd in Hoogeveen, Groningen, Veenendaal en 'ergens in de provincie Utrecht'.

Speciale compositie

Speciaal voor deze concertreeks maakt componist Carl Wittrock een compositie. De Nederlandstalige teksten worden geschreven door zanger/tekstschrijver Stef Bos.

,,Het wordt een compositie voor koor, orkest en sopraan'', aldus Tineke Haveman, ,,Hierbij is gekozen voor de sopraan Johanette Zomer. Zij is heel bekend in het klassieke circuit en uitermate geschikt om een goede sfeer rondom dit concert neer te zetten met haar fantastische stem.''

Dirigent Leendert Runia

Dirigent van het projectkoor wordt Leendert Runia. ,,Een zeer professionele, goede dirigent'', weet mevrouw Haveman.

Runia was regelmatig in Dronten met het Sallands Bachkoor voor uitvoeringen van de Messiah van Händel en de Matthäus Passion van Bach.

Subsidie

Het concert is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van 6.000 euro van de gemeente Dronten. De provincie heeft een subsidie-aanvraag voor het projectkoor afgewezen, omdat de provincie geen amateurs subsidieert.

.

Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso:


.

Sopraan Johannette Zomer:


.

De teksten voor het concert worden geschreven door Stef Bos:


.

'Praise the Lord' is een andere compositie van Carl Wittrock: