Gemeente wil voor 1 april duidelijkheid over MFC Swifterbant
Gemeente wil voor 1 april duidelijkheid over MFC Swifterbant brugmedia.nl

Gemeente wil voor 1 april duidelijkheid over MFC Swifterbant

Swifterbant

SWIFTERBANT - ?Er zijn door de stichting De Oeverwal stevige stappen gezet, er is heel veel energie in gestoken?, zegt wethouder Peter van Bergen over het MFC Swifterbant. De gemeente wil de komende zes weken gebruiken om met de stichting op één lijn te komen. Lukt dat niet, dan pakt de wethouder alsnog zijn alternatieve plan erbij.

De stichting De Oeverwal moet het multifunctioneel centrum in Swifterbant realiseren op de plaats waar nu nog kerkcentrum De Hoeksteen staat. De afgelopen maanden was daarover nogal wat onenigheid met de gemeente. Reden waarom B en W de stichting een deadline stelde.

Nog vragen open

Voor het verstrijken van die deadline heeft De Oeverwal vorige maand geprobeerd de lucht te klaren. De wethouder is daar blij mee: ?Maar we moeten ook constateren dat er nog vragen open blijven.?

De gemeente wil deze vragen voor 1 april beantwoord zien. ?Daarna maken we de balans op.? De wethouder denkt dat het in zes weken te doen moet zijn. ?En uit de reactie van De Oeverwal maak ik ook op dat zij het haalbaar vinden.?

Alternatief plan

De gemeente had in januari gedreigd met een alternatief plan. Dat alternatief ligt nog steeds op de plank. Volgens de wethouder móet er in Swifterbant namelijk iets gebeuren op het gebied van woningbouw voor senioren en huisvesting van voorzieningen. Lukt dat niet in samenwerking met De Oeverwal, dan zoekt de gemeente andere mogelijkheden. De inzet van Van Bergen is echter om er met de stichting uit te komen.

Vooral financieel

De vragen van de gemeente gaan vooral over de financiën. ?In hoeverre is de kostenraming nog actueel?, vraagt Van Bergen zich af. Ook wil de gemeente weten of de stichting de sloopkosten en het verwijderen van asbest niet vergeten is. De wethouder vraagt verder of het plan fiscaal goed is dichtgetimmerd: ?Wij hebben daar onze twijfels over.?

Daarnaast zijn er vragen over de exploitatie en het beheer van het MFC: ?Daarover moet bij zo'n groot en ingewikkeld project vooraf absoluut zekerheid bestaan. Als het gebouw straks niet kostendekkend gebruikt kan worden, dan is dat zonde van alle inspanningen.?

Intentieovereenkomst

De wethouder wil weten wat de personeelskosten zijn en wat de financiële consequenties voor de gemeente zijn. Van de toekomstige gebruikers vraagt Van Bergen de handtekening onder een intentieovereenkomst.

Voor wat betreft de zorgwoningen zijn er vragen hoe De Oeverwal de zorg vorm wil geven en welke organisaties daarbij betrokken worden.

Professionele hulp

Tenslotte denkt de gemeente dat de stichting professionele hulp nodig heeft. ?Want deze ingewikkelde klus vraagt veel ervaring en expertise. Er wordt op deze groep goedwillende mensen een hele zware wissel getrokken. Wij zeggen in feite: versterk uzelf.?

De wethouder biedt hiervoor ook steun van de gemeente aan.