Ook van ChristenUnie mag De Hoeksteen nu plat
Ook van ChristenUnie mag De Hoeksteen nu plat brugmedia.nl

Ook van ChristenUnie mag De Hoeksteen nu plat

Algemeen

DRONTEN / SWIFTERBANT ? De gemeenteraad had al lang geleden het licht op groen gezet voor de sloop van De Hoeksteen. De ChristenUnie plaatste het deze week toch weer op de agenda, maar fractievoorzitter Jaap Oosterveld koos snel eieren voor zijn geld.

Op de plaats van kerkcentrum De Hoeksteen in Swifterbant moet een multifunctioneel centrum komen, zo heeft de gemeenteraad besloten. Een brief van Winfried van Zeeland uit Den Haag had de ChristenUnie toch aan het twijfelen gebracht.

Verbindende architectuur

In de brief wordt gewezen op de architectonische en stedebouwkundige waarde van De Hoeksteen: ?Een prachtig voorbeeld van verbindende architectuur en na-oorlogse religieuze kerkenbouw.?

Jaap Oosterveld vroeg zich gisteren tijdens een commissievergadering af of sloop nog voorkomen kan worden: ?Als het eenmaal is gesloopt kunnen we het niet meer terugdraaien. Hebben wij de waarde voldoende onderzocht? Is dat voldoende meegenomen in de plannen??

Historisch onderzoek

Wethouder Ton van Amerongen antwoordde dat er historisch onderzoek is verricht door stichting Het Oversticht. Daaruit is naar voren gekomen dat de monumentale toren ? ook wel ?vissebek' genoemd ? moet blijven staan en dat de rest mag worden afgebroken: ?Wij houden ons als college aan uw raadsbesluit.?

Albert Bleijenberg (GroenLinks) wilde nog wel weten of het Oversticht haar werk wel goed gedaan had. Toen de wethouder dat bevestigde, was ook hij overtuigd.