Afbeelding

CDA vindt andere fracties populistisch inzake blunder

Algemeen

DRONTEN - "In tegenstelling tot enkele andere fracties in de gemeenteraad, die zich nogal populistisch uitlaten, is de CDA fractie op zoek naar de echte oorzaak." Dat stelt CDA-fractievoorzitter Jan Klopman naar aanleiding van de blunder bij de salarisadministratie van de gemeente Dronten.

Letterlijke tekst verklaring Jan Klopman (CDA):

"De gemeenteraad van Dronten is maandag 26 januari 2015, door het college van B&W geïnformeerd over de fout van het niet afdragen van sociale premies WAO en WIA door de gemeente Dronten over de periode juli 2011 tot en met december 2014.

In onze optiek had een fout als deze niet mogen gebeuren. Naar aanleiding van enkele kleinere onregelmatigheden heeft het college een extern bureau ingeschakeld. Uit dit onderzoek, een salarisscan welke heeft plaatsgevonden in december 2014, kwam naar voren dat ten onrechte de WIA/WAO afdrachten niet hebben plaatsgevonden. Uit een eerste intern onderzoek is gebleken dat er geen signalen zijn dat er sprake is van fraude.

In tegenstelling tot enkele andere fracties in de gemeenteraad, die zich nogal populistisch uitlaten, is de CDA fractie op zoek naar de echte oorzaak. De accountant speelt ons inziens een belangrijke rol in deze zaak en is ons en u uitleg verschuldigd. De CDA fractie zal dan ook aandringen op een interpellatiedebat waarin o.a. de accountant antwoorden geeft op onze vragen.

Nu kun je je afvragen of wij het als fractie hadden moeten/kunnen zien. Het antwoord hierop is nee, dit soort betalingen en boekingen komen niet in de jaarrekening specifiek naar voren. Wel had, ons inziens, bij de interne controle, maar later zeker bij de accountantcontrole een bel moet gaan rinkelen. Dat er ineens veel minder premie werd afgedragen naar de belastingdienst. Ook zou deze fout via interne controles en door de accountant op premieafdrachten gesignaleerd moeten worden. Wij als gemeenteraad zijn er om kaders en randvoorwaarden te stellen. De gemeenteraad is er ook om te controleren en dat doen we ook, daarbij steunen wij sterk op het oordeel van de accountant.

De CDA fractie wil graag uitvoerig ingelicht worden over de oorzaak van deze ernstige fout. Wij zijn er niet op uit om direct een schuldige aan te wijzen. Wel willen wij na een uitvoerig onderzoek naar de oorzaak van deze fout conclusies kunnen trekken, met als belangrijkste eis dat dit soort fouten in de toekomst niet meer kunnen gebeuren. Daar gaan we ons hard voor maken, dat mag u van het CDA verwachten. Het CDA zal dan ook bij de eerst komende gemeenteraadsvergadering (donderdag 19 februari 2015) een interpellatiedebat over dit onderwerp aanvragen."