Afbeelding

Buren aan de Amstel wisten al lang dat er een XTC-lab was

Algemeen

DRONTEN ? Ze raken er niet over uitgepraat aan De Amstel in Dronten. Dinsdag werd er op het industrieterrein een XTC-laboratorium opgerold. ?Ik zag de politie een deur intrappen?, zegt een buurmeisje opgewonden. ?Er lag een aardig kapitaaltje, ze zijn met een man of 15 bezig geweest om het op te ruimen?, verklapt een buurvrouw.

De politie heeft dinsdag in bedrijfspanden aan de Amstel en de Tjonger drugspanden opgerold. Er werden drie personen aangehouden.

De buren zagen dat de politie tot diep in de nacht bezig was om het pand aan de Amstel te ontruimen: ?Ze hebben álles er uit gehaald, behalve de kerstverlichting.?

?Dat zijn geen bouwvakkers?

Iedereen die rond Amstel 64 woont en werkt, wist al ruim een jaar dat het daar niet in de haak was. ?Officieel was er een bouwbedrijf gevestigd onder de naam Flint, maar er waren nooit activiteiten die op bouw leken?, lacht een overbuurman, ?Haha, er liepen van die types waarvan je één ding zeker weet: dat zijn geen bouwvakkers.?

Aan de Amstel herkennen ze dat soort types wel. Daar zijn de afgelopen jaren wel vaker schimmige zaakjes opgerold. In september nog in een pand schuin tegenover nummer 64. Daar trof de politie toen een hennepkwekerij en diverse gestolen auto's aan.

Ook Amstel 64 was al eerder in het nieuws. ?Ze hebben hier al wel meer schorriemorrie in gehad?, zegt een buurman, ?Een wietkwekerij bijvoorbeeld.?

Zelf loop je te buffelen

Met rode koontjes vertellen de buren wat ze allemaal gezien en gehoord hebben. Ze willen echter niet voor de camera en niet met hun naam in de krant. ?Nee, daar heb ik geen behoefte aan?, zegt een overbuurman.

?Ik hoop wel dat ze voorlopig niet meer terugkomen, dat ze even blijven zitten waar ze zitten. Zelf loop je elke dag te buffelen om een paar centen te verdienen en als je dan dat volk ziet??

?Met een beetje logisch nadenken wist je wel dat het daar ook nu niet in de haak was?, vertelt een andere overbuurman, "De laatste tijd werd er niet alleen XTC geproduceerd, maar werd er ook verkocht. Allemaal dezelfde types, meestal een jaar of 20, 30 en altijd wat onwennig rondlopend. Je zag ook af en toe buitenlandse kentekens, Franse bijvoorbeeld.?

Jerrycans met doodskoppen

Weer een andere buurman wist precies wat er speelde. ?Ja natuurlijk. Ze vertelden gewoon eerlijk dat ze in de pillen zaten. Natuurlijk niet dat ze XTC-pillen maakten, maar wel dat ze pillendraaierijmachines verkochten. Als je dan die chemicaliën ziet en je ziet jerrycans met doodskoppen, dan weet je genoeg.?

Uit het onderzoek van de politie moet naar voren komen wat zich precies heeft afgespeeld in de panden aan de Tjonger en de Amstel. De buurman denkt dat het niet ophoudt met XTC.


Artikelen over XTC-laboratoria in Dronten:
- Productie van XTC in Dronten opgerold
- Buren aan de Amstel wisten al lang dat er een XTC-lab was
- Foto ontruiming XTC-lab aan de Amstel
- Industrieterreinen: Niet bouwen om te bouwen

[caption id="attachment_41761" align="aligncenter" width="450"]In een container voor het pand aan de Amstel ligt nog de verpakking van Microcrystalline Cellulose, een grondstof voor het maken van pillen. In een container voor het pand aan de Amstel ligt nog de verpakking van Microcrystalline Cellulose, een grondstof voor het maken van pillen.[/caption]