Leen Verbeek
Leen Verbeek © Raymond van Olphen

Gemeente niet gekend in brief provincie over vluchtelingen

Algemeen

DRONTEN - Leen Verbeek, commissaris van de koning, heeft de regering gisteren geschreven dat er in Flevoland 1.750 plekken beschikbaar zijn voor de opvang van nieuwe vluchtelingen. ,,Ik kan dat getal niet plaatsen, ik weet niet waar het vandaan komt, waarop hij dat baseert’’, reageert burgemeester Aat de Jonge van de gemeente Dronten.

De provincie meldt in een toelichting dat de heer Verbeek alle opvangplekken in de provincie bij elkaar heeft opgeteld. Daarbij zijn de noodopvang en opvang-voor-langere-tijd op één hoop gegooid. Die optelsom leidt tot 3.500 plekken die al bezet zijn en 1.750 plekken die nog beschikbaar zijn of komen.

Bij het eerste aantal zijn de 1.300 asielzoekers in het AZC Roggebot meegeteld. Bij het tweede aantal zijn de 500 van het toekomstige AZC in de gemeente Dronten nog niet meegeteld: ,,Die komen daar bij als duidelijk is waar en hoe.’’ 

Verwarring

De burgemeester kon vanmorgen nog niet vertellen waar de door de provincie genoemde aantallen vandaan komen: ,,Dat zou u aan de commissaris zelf moeten vragen. Ik snap dat het verwarrend werkt, maar ik kan die verwarring niet wegnemen.”

De Jonge vertelde hierover geen contact te hebben gezocht met Verbeek: ,,Als ik moet gaan bellen met alle mensen die verwarring zaaien, dan moet ik een ander vak gaan kiezen. Dat is niet bij te sloffen op dit moment.’’

Het door Leen Verbeek genoemde aantal van 1.750 bestaat uit:

  • 550 - kantoren in Lelystad kantoren
  • 600 - het nieuwe AZC in Zeewolde
  • 600 - beschikbare plekken in AZC Almere die nog niet worden gebruikt

Lees ook: