Biddinghuizen mag verder met plan voor kerken, Koetshuis en sport

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - B en W hebben voldoende vertrouwen in de plannen voor het nieuwe multifuctioneel gebouw in Biddinghuizen om de raad een voorstel te doen over de toekomstige exploitatie. Als de raad daarmee instemt, komt realisatie van het zogenaamde ‘MFG2’ weer ietsje dichterbij.

Biddinghuizen beschikt al enige tijd over een mulftifunctioneel gebouw (MFG) voor de drie basisscholen. Het plan is om dit te laten volgen door een tweede fase voor de kerken, het Koetshuis en de sportzalen.

Eerder dit jaar zat er nog een behoorlijk financieel gat tussen het geld dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld (1 miljoen euro) en het bedrag dat de stichting MFG2 nodig dacht te hebben.

Tekort van 121.000 euro

De afgelopen periode is er door de gemeente en de stichting hard gewerkt aan een betere exploitatie. Het heeft geleid tot een voorstel, waarbij het jaarlijkse tekort van de stichting is teruggebracht naar 121.000 euro.

Daar staat volgens B en W tegenover dat er straks niet meer betaald hoeft te worden voor accommodaties die gesloopt gaan worden: het Koetshuis met de bijbehorende sportzaal en de gymzaal aan de Sportlaan. Die accommodaties zouden bovendien moeten worden opgeknapt als er geen MFG2 zou komen. Als die besparingen worden meegerekend in de exploitatie van het MFG2, blijft er in de ogen van het college een aanvaardbaar tekort over.

Tal van instanties hebben inmiddels toegezegd gebruik te gaan maken van het MFG2. Ook dat was voor de gemeente een belangrijke voorwaarde.

Samenwerken met scholen

Er zijn dus flinke stappen gezet, maar dat wil nog niet zeggen dat de bouw kan beginnen. Zo moet er bijvoorbeeld nog een organisatie op poten worden gezet. Daarbij dringt de gemeente aan op samenwerking met de scholen. De gemeente wil namelijk dat het beheer, onderhoud en de exploitatie van de scholen en het MFG2 in één hand komen.

,,Een belangrijke stap is nu om alle afspraken met de stichting vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst’’, schrijven B en W aan de raad. Daarin moet bijvoorbeeld worden afgesproken wie de eigenaar wordt en wie het beheer en onderhoud doet.

Ook moet er nog een ontwerp voor het gebouw worden gemaakt en moet er goed worden gekeken naar de financiering en de BTW. En tenslotte moet de gemeenteraad het licht nog op groen zetten.

MFG Biddinghuizen