Danique Stoop bij een start op baan 3.
Danique Stoop bij een start op baan 3. Zuiderzeezwemmers

Danique Stoop plaatst zich bij ONK zwemmen voor twee B-finales

DRONTEN - Danique Stoop van de Zuiderzeezwemmers heeft dit weekeinde in Tilburg deelgenomen aan de open Nederlandse kampioenschappen kortebaanzwemmen. De 23-jarige Drontense plaatste zich voor twee B-finales.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

,,Afgelopen weekend werden in Sportcomplex Drieburcht te Tilburg de Open Nederlandse Kampioenschappen kortebaan 2015 gezwommen. Van vrijdag tot en met zondag verschenen er 1979 zwemmers van 144 verenigingen aan de start, die starten op één of meerdere afstanden. Zwemmers van alle leeftijden met een startvergunning die aan de gestelde limiet eisen voldeden mochten deelnemen. Er waren ook deelnemers uit Zuid-Afrika, Vlaanderen en Rusland die zorgden voor nog meer goede concurrentie aan de top.

Deze kampioenschappen zijn een prima voorbereiding voor de top van Nederland en daarmee een goed moment om de geëiste limieten te zwemmen voor het EK kortebaan in Israël. Ook de beste gehandicapte zwemmers van Nederland zwommen mee in de voorronde series. Er zijn enorm veel records gezwommen en limieten behaald, er is dan ook weer op hoog niveau gepresteerd op deze kampioenschappen.

Negen afstanden

Danique Stoop van de Zuiderzeezwemmers uit Dronten mocht starten op negen afstanden, dit is een beetje te veel van het goede, als je niet al te veel zwemuren meer maakt. Ze wilde graag goed presteren, zeker op de afstanden waar ze bij de snelste series stond geplaatst, daarom besloot ze op vijf afstanden te starten.

Vrijdagochtend startte ze in de snelste series op de 100m vlinderslag. Dit ging verrassend goed en ze wist zich met een tijd van 1.04.25 te plaatsen voor de B-finale die aan het eind van de middag zou worden gezwommen. In deze finales wist ze haar tijd weer te verbeteren en werd ze uiteindelijk 12e in 1.04.16 een prachtige prestatie.

Zaterdagochtend zwom ze in de gewone series de 200m wisselslag ook dit ging buitengewoon goed, ze wist haar inschrijftijd met 4,5 seconde aan te scherpen en steeg vele plaatsen in het klassement met een tijd van 2.26.55 werd ze 23e. Ze had hier veel gegeven en was alles behalve hersteld toen ze voor de 100m vrij moest starten, hier presteerde ze naar eigen zeggen dan ook teleurstellend, ze wist niet onder de minuut te zwemmen, wat ze zeker wel graag had gewild. Haar tijd 1.00.71 was goed voor een 84e plaats.

Op de zondag startte ze weer in de snelste series, zowel op de 50m vrij als op de 50m vlinderslag. Helaas waren de afstanden dicht na elkaar, pittig dus. De vrij ging lekker en ze zette een mooie 26.82 op de klok hiermee werd ze 18e en stond ze eerste reserve voor de finales, dat is niet de fijnste plek om te eindigen.

Vol goede moed startte ze vervolgens op de 50m vlinder, ze tikte hier aan in 28.47 goed voor een 12e plaats en wederom een plek in de B-finales. Aan het eind van de middag wist ze de B-finale te winnen in een aangescherpte tijd van 28.34 wat haar een 9e plaats opleverde, ondanks dat ze sneller zwom dan de nummer 8 in de A-finale. Al met al was het een geslaagd toernooi voor de 23 jarige Drontense zwemster.''