Visvijverweg 14
Visvijverweg 14 Google Maps

Raad van State zet licht op groen voor 'Polenhotel' Visvijverweg

Swifterbant

SWIFTERBANT - De Raad van State heeft vandaag ingestemd met het plan om aan de Visvijverweg 14 een accommodatie voor 300 arbeidsmigranten te huisvesten. Een aantal omwonenden had hiertegen bezwaar aangetekend.

De Raad van State had zich in mei al gebogen over het ‘Polenhotel’. Daarna zijn met name door de gemeente Dronten nog een aantal stukken overhandigd, die de afdeling Bestuursrechtspraak ervan overtuigd hebben dat er behoefte is aan de huisvesting van arbeidsmigranten, dat er in de regio voldoende overleg is geweest en dat ook de verkeerssituatie aanvaardbaar is.

Enorm tekort

Uit onderzoek is gebleken dat er in heel Flevoland in de piek 3.500 tijdelijke arbeidsmigranten werkzaam zijn. Omdat hiervoor slechts 1.320 huisvestingsplaatsen beschikbaar zijn, is er volgens de Raad van State behoefte aan het ‘Polenhotel’ bij Swifterbant. Er zijn weliswaar plannen voor vergelijkbare accommodaties in Lelystad, Zeewolde en Ens, maar hiermee is het tekort aan plaatsen volgens de Raad van State nog lang niet opgelost.

Het argument dat er op provinciaal niveau te weinig overlegd zou zijn, wordt door de Raad van State opzij geschoven. Er heeft volgens de uitspraak wel degelijk regionale afstemming plaatsgevonden. Ook wordt geconstateerd dat er in het ‘stedelijk gebied’ van de gemeente Dronten te weinig ruimte is om alle arbeidsmigranten te kunnen huisvesten.

Verder vindt de Raad van State dat de Visvijverweg goed bereikbaar is en dat er op het terrein voldoende parkeerplaatsen worden aangelegd. Volgens de uitspraak zullen er “geen onaanvaardbare verkeerssituatie optreden”.