De delegatie van de Zuiderzeezwemmers.
De delegatie van de Zuiderzeezwemmers. ZZZ

Danique Stoop zwemt negen medailles bij elkaar op GK

Sport

DOETINCHEN - Danique Stoop van de Zuiderzeezwemmers zwom zich op al haar individuele afstanden naar een podiumplaats tijdens de Gelderse winterkampioenschappen kortebaan in Doetinchem. Ze won zes eerste prijzen in de categorie dames senioren.

Verslag Zuiderzeezwemmers:,,Vijf zwemmers van de Drontense club namen deel aan de kampioenschappen. Cynthia Smit mocht 6 maal starten, Dagmar Kruik 2 maal, Jarick Stoop 1 maal en Danique 9 maal. De dames namen ook nog deel aan de 4x 100m vrijeslag en de 4x 100m wisselslag estafette, waarbij Annemarie ten Have het team compleet maakte.

Honderden zwemmers van zo’n 40 verenigingen uit regio Gelderland die voldeden aan de scherpe limieten, gingen de strijd met elkaar aan om de kampioenschap titels. Twee dagen lang laten zien waarvoor je getraind hebt en wat je kan.

Veel meisjes in de dames senioren categorie vreesden voor de Drontens Danique Stoop die al jaren veel medailles bij elkaar zwemt op de Gelderse Kampioenschappen. Ze heeft een bijzonder goede wedstrijd mentaliteit en gaat er volledig voor. Nog nooit eerder heeft ze overigens zoveel gouden medailles bij elkaar gezwommen op een kampioenschap, behalve de zes gouden heeft ze ook nog twee zilveren en een bronzen medaille weten te veroveren.

Danique Stoop

De eerste afstand van Stoop op de zaterdag verliep zwaar, pas in de laatste baan kwam ze lekker in haar slag. Ze was beslist blij met haar tijd onder de minuut van 59.69 en de bronzen medaille die dat opleverde. Op de 50m rugslag zette ze vervolgens een prachtige tijd neer van 30.65 na een spannende race was ze de nummer twee net te snel af, hiermee was het eerste goud binnen.

Ook al had Stoop de snelste tijd staan op de 100m school, ze was zelf blij verrast met het verloop van deze race die haar een mooi pr opleverde en een prachtige overwinning, met de tijd van 1.14.99 scherpte ze ook het clubrecord aan.

Haar laatste afstand op de zaterdag was één van haar favorieten, de 50m vlinderslag, deze wilde ze beslist weer winnen. De race verliep prima en ze tikte dan ook als eerste aan in een tijd van 28.34 een tijd om tevreden mee te zijn. Na de prachtige schoolslag race op de zaterdag zag Stoop de 50m schoolslag helemaal zitten. Ook hier wist ze met een prachtige overwinning haar persoonlijke tijd aan te scherpen en daarmee ook het clubrecord, ze won het goud in 33.65.

Dan is de 100m vlinderslag aan de beurt, Stoop zwemt een geweldige race en zet een mooie tijd neer, ze wint wederom het goud in een tijd van 1.04.92. Op de 50m vrijeslag is het weer raak en is het Stoop die met het goud naar huis gaat, ze tikt aan in 26.52 een geweldige tijd.

Op de 100m rug perst ze er ondanks dat dit haar negende afstand is, weer een persoonlijke verbetering uit. Ook het clubrecord wordt hiermee aangescherpt naar een tijd van 1.06.74, ze komt acht honderdste tekort voor het goud maar is dol blij met het zilver.

Op haar laatste individuele afstand de 200m wisselslag weet ze niet meer in de buurt van haar persoonlijke tijd te komen, all-in wordt ze vijfde in 2.31.20. In haar categorie Dames senioren is het zilver voor haar. Al met al een super geslaagd weekend voor de net 24 jarige Drontenaar.

Cynthia Smit

Cynthia Smit beschikte beslist ook over een goede vorm het afgelopen weekend, ze wist op al haar individuele nummers haar persoonlijke tijden aan te scherpen. Op zaterdag was Smit de eerste zwemster van ZZZ die aan de start verscheen. Ze wist een geweldige race te zwemmen op de 100m vrijeslag, wat een prachtig pr opleverde. Helaas belande ze hiermee net niet op het podium. De tijd van 1.01.66 was wel goed voor een start bewijs op het NJJK die eind januari wordt gehouden in het Slotervaartbad in Amsterdam.

Op de 50m rug verliep de race ook lekker, het was een superspannende finish. Ze zwom een mooi pr van 32.58 goed voor een vijfde plaats. Op zondag verscheen ze aan de start op de 100m vlinderslag, hier wist ze bijna een seconde van haar tijd af te zwemmen en tikte ze aan in 1.12.35 hiermee werd ze 6e. Haar tweede afstand deze dag is de 50m vrijeslag, ze weet weer een persoonlijke verbetering neer te zetten en wordt 5e in 28.93.

Op de 100m rug zwemt ze weer een pr en finisht ze als 4e in 1.11.47. Op haar laatste afstand de 200m wisselslag weet ze all-in 14e te worden in een pr van ruim twee seconden en een tijd van 2.35.00, in haar categorie Jeugd 1 levert haar dit een 4e plaats op. Ook de 15 jarige Smit heeft dus super gepresteerd en enorme vooruitgang geboekt, met een deelname aan het NJJK in het vooruitzicht.

Dagmar Kruik

Kruik startte op zaterdag op de 100m vrij, waar ze een mooie 1.02.03 liet noteren een tijd waar ze overigens zelf niet helemaal tevreden mee was, maar wel haar persoonlijke tijd verbeterde. Op de zondag zwemt ze de 50m vrijeslag, deze race verloopt beslist goed. Ze zwemt een prachtig pr en wordt 9e in 27.88. Fantastisch gedaan.

Jarick Stoop verscheen aan de start op de 100m schoolslag hij werd hier iet wat teleurstellend 11e in een tijd van 1.13.87. De dames Stoop, Smit, Kruik en ten Have werden op de 4x 100m vrijeslag 6e in een tijd van 4.15.97 en op de 4x 100m wisselslag bereikten ze een 7e plaats in 4.52.36.''