Bewoner Tinus Jacob (links) wijst Gerrit Bos op mogelijke problemen.
Bewoner Tinus Jacob (links) wijst Gerrit Bos op mogelijke problemen. ©maartenheijenk.nl

Hoegenaamd geen weerstand tegen werkzaamheden rotonde Swifterbant

Swifterbant

SWIFTERBANT - De afsluiting van de Dronterringweg leidde een half jaar geleden tot veel gemor onder agrariërs. Dinsdagavond hield de provincie Flevoland opnieuw een inloopavond in De Hoeksteen en opnieuw ging het over werkzaamheden aan de Dronterringweg. Deze keer is er hoegenaamd geen weerstand.

Tinus Jacob woont op steenworp afstand van de Dronterringweg en laat zich uitgebreid informeren. ,,Er gebeuren vaak ongelukken’’, zegt hij over de kruising met De Kolk en De Poort. Hij kan zich dan ook vinden in de aanleg van een rotonde. Ook de planning en de omleidingsroutes hebben zijn instemming.

Fietsers van twee kanten

Alleen over de fietsoversteekplaats bij de nieuwe rotonde maakt hij zich zorgen. ,,Automobilisten zijn gewend naar rechts te kijken of er fietsen aankomen, maar hier komen ze straks ook van links. En je weet hoe fietsers zijn: die drukken door, die némen voorrang. Als er van een groep eentje oversteekt, gaat de rest er achteraan. Wat dat betreft hou ik m’n hart vast.’’

Overlast tijdens werkzaamheden

Gerrit Bos is projectleider bij de provincie en hij is blij met de reacties: ,,Iedereen is positief, we hebben vanavond eigenlijk helemaal geen klachten gehoord.’’ Bos vertelt dat het doorgaande verkeer tussen de A6 (Ketelbrug) en Dronten de meeste hinder zal ondervinden van de werkzaamheden. Zij moeten een flink stuk omrijden via de afslag Lelystad-Noord.

Ook het verkeer van en naar Swifterbant moet tijdens de werkzaamheden iets omrijden. Er komt echter een bypass langs de in aanbouw zijnde rotonde. Daardoor kan het verkeer tussen het dorpscentrum en de Ketelbrug de kruising blijven gebruiken. Omdat het een smalle bypass wordt, komen er verkeerslichten en dat gaat ongetwijfeld tot enig oponthoud leiden. Daarover lijkt in het dorp echter weinig bezorgdheid te bestaan.

Op 30 april klaar

De werkzaamheden aan de Dronterringweg gaan op maandag 14 maart beginnen en duren zeven weken. ,,De kabels en leidingen zijn aan de kant, dus het is 100% zeker dat we inderdaad op 30 april klaar zijn’’, zegt Gerrit Bos.

Aan de overkant van de tafel kijkt de aannemer naar de grond. ,,Ok, maak er maar 99% van’’, lacht Bos.