Harry Nijborg
Harry Nijborg Farms4Sale

VSO Makelaars start begeleiding agrarische emigraties

Partnerbijdrages

DRONTEN - VSO makelaars uit Dronten en AgriPlaza Makelaars uit Tynaarlo zijn een nieuwe onderneming gestart met de naam Farms4Sale. De makelaars begeleiden emigraties van agrarisch ondernemers naar landen waar ook ter wereld.

,,wij geven deze ondernemers een vliegende start’’, zegt Harry Nijborg van AgriPlaza.

Toenemende interesse

Rond het millennium was sprake van een piek met 325 boerenfamilies die naar het buitenland verkasten. De afgelopen paar jaar bleef het aantal steken op zo’n 65. De laatste maanden bespeurt VSO een toenemende interesse onder met name melkveehouders. Vooral Denemarken en Duitsland zijn in trek.

Mark Onderdijk van VSO Makelaars: ,,De grondprijzen zijn in deze landen relatief laag, zodat het ook voor akkerbouwers aantrekkelijke vestigingsplekken zijn. De Verenigde Staten en Canada blijven ook geliefd. Daar liggen de aankoopprijzen hoger en kiezen mensen meer voor het land en de mentaliteit.’’

Farms4sale

?Farms4sale heeft connecties in alle delen van de wereld. ,,We ontmoeten ook steeds meer boeren die interesse hebben in Spanje en Portugal. Het klimaat spreekt aan en de bedrijven zijn ook daar relatief betaalbaar’’, aldus de VSO-makelaar.

,,Soms gooien emigrerende agrariërs het over een andere boeg. Zo hebben wij in Zuid-Europa een aantal ondernemers geholpen bij het starten van een bed and breakfast.’’