Het gemeentelijk monument aan de Lunaweg 12.
Het gemeentelijk monument aan de Lunaweg 12. Google Streetview

Gemeente wijst woning Lunaweg 12 in Dronten aan als monument

Gemeente

DRONTEN - B en W hebben de woning aan de Lunaweg 12, op de hoek met de Copernicuslaan, aangewezen als gemeentelijk monument. Dat is gebeurd op verzoek van de bewoner en na een positief advies van de stichting Het Oversticht.

De woning is in de jaren zestig gebouwd in opdracht van de heer M.H. Timmerman, toenmalig eigenaar van een graszaadfabriek in Dronten. ,,Het was een van de eerste, zo niet de eerste, in particuliere opdracht gebouwde woning in Dronten’’, aldus Het Oversticht.

Typologisch waardevol

,,De woning is typologisch waardevol als vroege vertegenwoordiger van het naoorlogse type vrijstaande woning of bungalow, gebouwd voor een particuliere opdrachtgever’’, schrijft Het Oversticht in haar aanbeveling.

Het gebouw is in de ogen van de stichting architectuurhistorisch van belang: ,,Vanwege de esthetische kwaliteiten van het functionalistische ontwerp en een voor de periode en stijl kenmerkende sobere detaillering en materiaalgebruik.’’

Architect Theo Verlaan

Volgens Het Oversticht neemt het huis een representatieve plaats in in het oeuvre van architect Theo Verlaan. Deze architect werd meerdere keren bekroond met restauraties van monumenten, waaronder de kerktoren van de Eusebiuskerk in Arnhem.

Verlaan werkte veel in de Noordoostpolder en ontwierp onder andere de dorpsplattegronden van Bant en Creil. Het gemeentehuis van Genemuiden was één van de hoogtepunten in zijn oeuvre.