De buren zijn ten einde raad en hebben hun huis te koop gezet.
De buren zijn ten einde raad en hebben hun huis te koop gezet. ©maartenheijenk.nl

Bewoners Florijn Dronten zijn overlast studentenhuis spuug- en spuugzat

Algemeen

DRONTEN - Na 14 jaar ellende met de buren dachten Anja en Coen Vreeswijk uit Dronten dat het eindelijk afgelopen zou zijn. De gemeente besloot tot ontruiming van de studentenwoning aan de Florijn 66. Tijdens hun vakantie hoorde ze opeens dat de gemeente een vormfout heeft gemaakt. De ontruiming gaat niet door. Het water staat Coen tot aan de lippen: ,,Ik ben het spuug- en spuugzat.”

Zestien jaar geleden betrok het gezin Vreeswijk hun twee-onder-een-kapper. Na twee jaar verhuisde de buurman naar Biddinghuizen. Hij slaagde er niet in de woning te verkopen en ging ‘m onderverhuren. Vanaf die dag begon de overlast voor de buurt.

14 of 15 Polen

Eerst kwamen er Polen in. ,,Luidruchtig en drankoverlast”, herinnert Anja Vreeswijk zich. ,,Op een gegeven moment woonde er 14 of 15 man. Ze sliepen zelfs in de garage”, weet Coen.

Toen de woning daarna werd verhuurd aan een gezin, kwam de buurt tot rust. Het was van korte duur, want de laatste jaren zitten er studenten in. ,,Aardige jongens, niks mis mee. Alleen hebben ze nu eenmaal andere levensstandaarden dan een doorsnee gezin. Dat kan prima op het terrein van de hogeschool, maar niet in een buurt met allemaal jonge gezinnen”, vindt Vreeswijk.

Slapeloze nachten

Hij vertelt over parkeeroverlast, luidruchtige escapades, wekelijkse feestjes, slapeloze nachten en gesprekken met de wijkagent. ,,Er valt best met die jongens te praten, maar iedere keer zijn er weer andere bewoners en begint alles van voren af aan.”

Extra probleem is, dat de buurt nauwelijks contact kan krijgen met de verhuurder. Coen Vreeswijk klaagt over de zeer slechte staat van onderhoud van de woning, over mieren en muizen die vanuit de buren zijn huis binnendringen. Hij weet dat ook de studenten daar last van hebben.

Kijkers haken af

Coen en Anja zijn het zó zat, dat ze hun huis te koop hebben gezet. Er zijn al verschillende bezichtigingen geweest, vooral van gezinnen met jonge kinderen. ,,En die zeggen het eerlijk: ze vinden het een prachtig huis, maar ze haken af vanwege de buren.”

,,Ik kan ze geen ongelijk geven. Wat zou jij doen als je naar een huis ging kijken en je zag de buren buiten zitten met een biertje? Niet in de tuin of op het balkon, maar bovenop de dakkapel?”

Beleid van gemeente

Vreeswijk zet zijn vraagtekens bij het beleid van de gemeente: ,,Ze zeggen dat er in een straal van 100 meter maar één studentenhuis mag zijn. Nou, ik weet er hier op minder dan 100 meter sowieso al vier. En naast ons hebben ze 3 slaapkamers, maar er hebben jarenlang 6 studenten gewoond…”

Samen met de buren aan de andere kant en de overburen klopten ze aan bij de gemeente. Ze werden in het gelijk gesteld. De politie onderschreef de klachten van de buurt en de gemeente bepaalde dat er aan het eind moest komen aan de illegale onderverhuur. Vóór het begin van het nieuwe studiejaar moesten de studenten er uit zijn. In februari werd het protest van de verhuurder door de commissie Bezwaarschriften van tafel geveegd.

Mazen van de wet

Vorige maand kwam er een kink in de kabel. De gemeente had een vormfoutje gemaakt bij de bestemmingsplannen. De eigenaar van de Florijn 66 kroop door de mazen van de wet. Vreeswijk: ,,Iedere keer denk je: nù is het afgelopen. Maar dan komen ze er toch weer mee weg. En dat al 14 jaar lang.”

De buurt weet het niet meer. Ten einde raad zijn ze nu naar DeDrontenaar.nl gestapt en hebben ze een brief gestuurd aan alle fracties in de gemeenteraad. ,,Wij hopen dat u dit probleem serieus wilt bekijken en op de agenda wilt zetten”, smeken de vier gezinnen.

Blunder bestemmingsplannen