Jaap Kodde
Jaap Kodde jennifersauer.nl

Flevostar krijgt nieuwe naam, nieuwe directie en houdt open huis

Partnerbijdrages

DRONTEN - Flevostar Potato houdt vandaag (zaterdag 27 augustus) van 10 tot 15 uur open huis aan de Oudebosweg 14 in Dronten. De open dag is ingegeven door de nieuwe naam van het bedrijf, de nieuwe directie en nieuwe activiteiten.

Vijfentwintig jaar geleden begon Jaap Kodde vanaf de boerderij met de verkoop van aardappelen op een manier die in zijn ogen beter paste in die tijd: ,,Met meer aandacht voor kwaliteit, voor een lekkere aardappel. Nederlanders zijn nu eenmaal chauvinistisch als het op aardappels aankomt en daarom moeten ze goed van smaak zijn.”

Verhage en Riezebos

Samen met echtgenote Ria heeft hij het bedrijf uitgebouwd naar 20.000 ton aardappelen per jaar. Jaap is inmiddels 66 jaar en doet nu een stapje terug. Zijn zoon Corné richt zich met name op de boerderij en de zaken bij Flevostar worden geregeld door William Verhage (algemeen directeur) en Anton Riezebos (bedrijfsleider).

Het bedrijf is omgedoopt in ‘Flevostar Potato’. Een Engelstalige naam is belangrijk, omdat vanuit Dronten inmiddels heel veel landen voorzien worden van aardappels. Dat begon aan het begin van deze eeuw met Europa en sindsdien gaan ze letterlijk de hele wereld over.

Jaap Kodde houdt zich voorlopig nog hoogstpersoonlijk met die export bezig. ,,Want de smaak blijft ons specialisme en daarom is het heel belangrijk om nauwkeurig uit te zoeken welke aardappel het best past bij welk land.”

Teelt en pootgoed

Behalve het wassen en inpakken van aardappelen voor Nederland en de export gaat Flevostar Potato zich ook meer en meer richten op eigen teelt voor met name de fritesindustrie. En dan gaat het niet alleen om de traditionele patat, maar ook om bijvoorbeeld de ‘chiptwister’, die bij Walibi al heel populair is. Ook de pootgoedteelt krijgt extra aandacht.

Tijdens het open huis wordt de nieuwe sorteerder van de firma Dijkstra gepresenteerd. Bovendien wordt er een nieuw product in de markt gezet: speciale Flevostar-aardappelschijfjes. Bezoekers van het open huis krijgen een kortingsbon, waarmee ze de schijfjes bij Jumbo Bleeker in Dronten kunnen kopen.

Jaap Kodde heeft het niet meer alleen voor het zeggen bij Flevo Potato, maar als het aan hem ligt is de open dag van vandaag het begin van een traditie: ,,We willen dat elk jaar aan het begin van het aardappelseizoen herhalen.”