Dorien Luteijn
Dorien Luteijn Flevoruiters

Dorien Luteijn (13) uit Swifterbant wint NK voltige tijdens Hippiade in Ermelo

Sport

DRONTEN - Dorien Luteijn (13) uit Swifterbant is zaterdag Nederlands kampioen voltige geworden in de klasse Solo L. Clubgenoten Marit Paarhuis, Afra van der Hem en Romee Heideman eindigden respectievelijk als zesde, zevende en dertiende. Eveneens in de klasse L werd het team van de Flevoruiters vierde en het duo Lieneke Jongenburger/Evelyn Ippel derde.

Voltige is een combinatie van turnen en paardensport. De Flevoruiters kennen een bloeiende voltige-afdeling, mede dankzij de inzet van trainster Nicky Heyboer uit Lelystad. De prestaties tijdens de Hippiade vormden de kroon op haar werk.

Enthousiast over kür

De Nederlandse titel van Dorien kwam als een verrassing, want na de verplichte oefeningen stond ze vrijdagavond nog op de derde plaats. De kür op muziek liep echter gesmeerd en daarmee troefde ze de concurrentie af. ,,,Meteen na afloop was ze al enthousiast”, zegt moeder Ginette Luteijn, ,,De handstand, alles ging perfect.”

Dorien zelf vertelt dat ze het na haar verplichte oefeningen somber in zag. ,,Maar de kür ging inderdaad hartstikke goed. Dingen die normaal niet lukken, gingen nu opeens wel goed. Ik kom m’n handstand drie seconden volhouden en dat leverde behoorlijk wat punten op.”

Sinds haar zesde

Dorien doet al sinds haar zesde jaar aan voltige. ,,Ik denk dat ik ermee begonnen ben omdat mijn moeder vroeger ook aan voltige heeft gedaan. Het leuke van deze sport is dat je nieuwe dingen leert en het allerleukste is als het dan nog lukt ook.”

Dorien traint drie keer in de week in de Flevomanege in Dronten en daarnaast wordt er ook thuis veel getraind. De prestatie tijdens de Hippiade werden geleverd op het paard Buick Hill, dat eigendom is van de vereniging De Flevoruiters.

Clubkampioen

Tot nu toe waren het clubkampioenschap van de Flevoruiters in 2011 en deelname aan selectiewedstrijden voor het WK de hoogtepunten in de voltigecarrière van de leerlinge van het Almere College.

De winst op het NK leverde haar voldoende winstpunten op voor promotie naar de klasse M. Wat Dorien betreft is het daarmee nog lang niet afgelopen: ,,Ik wil graag een keer op de CVI starten, dat is een internationale wedstrijd.”

 Trainster Nicky Heijboer