Asv Dronten
Asv Dronten ©maartenheijenk.nl

Asv Dronten maakt zich zorgen over alarmerende berichten kunstgrasvelden

Sport

DRONTEN - Het bestuur van Asv Dronten maakt zich zorgen naar aanleiding van de alarmerende berichten over het voetballen op kunstgras. Als (ouders van) voetballers beslist niet op kunstgras willen spelen, gaat het bestuur proberen de wedstrijd te verplaatsen. Het bestuur heeft vandaag een verklaring naar de leden gestuurd.

Tekst verklaring bestuur Asv Dronten:

Ook het bestuur van asv Dronten maakt zich, naar aanleiding van de alarmerende berichten over het voetballen op kunstgras, zoals gepresenteerd in de uitzending van Zembla van woensdagavond 5 oktober, zorgen over het gebruik van de met granulaat ingestrooide kunstgrasvelden en de mogelijke gevaren voor de gezondheid van de voetballers.

Asv Dronten beschikt over twee kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Deze velden zijn geleverd en aangelegd door CSC Sport uit Zeewolde. Navraag bij CSC Sport leert ons dat het rubber is geleverd door Granuband. Granuband is een Nederlands bedrijf dat zich houdt aan de Europese wetgeving en enkel banden inzamelt van West Europese origine. CSC Sport meldt ons dat zij zich thans achter het standpunt van de KNVB, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schaart.

Net als het bestuur, is ook onze leverancier groot voorstander van nader onderzoek. Er moet meer duidelijkheid worden verkregen. CSC Sport heeft reeds in deze fase te kennen gegeven dat, indien mogelijk, wordt meegewerkt aan het initiëren en uitvoeren van een dergelijk onderzoek.

Het RIVM verwacht vooralsnog niet dat het gebruik van rubbergranulaat op kunstgras leidt tot risico's voor de gezondheid en ziet geen reden om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden (persbericht). Er is thans ook geen bewijs dat voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat ongezond is (NOS). Volgens minister van Volksgezondheid Edith Schippers is barbecuen gevaarlijker dan voetballen op kunstgras (NOS). Op de site van de KNVB zijn meer antwoorden te vinden. Onbevestigde bronnen melden dat er moet worden gedoucht na het sporten (NOS en link).

Het standpunt van het RIVM maakt dat het bestuur vooralsnog niet zal besluiten de velden buiten gebruik te stellen. Als (ouders van) onze voetballers ondanks deze laatste berichten en totdat er meer duidelijkheid en zekerheid bestaat over de invloed van het rubber op de gezondheid, (hun kinderen) niet meer op de bewuste kunstgrasvelden willen (laten) voetballen en indien dit betekent dat een wedstrijd niet door kan gaan, zal het bestuur, in nauwe samenwerking met het wedstrijdsecretariaat, proberen de betreffende wedstrijden te verplaatsen. De ruimte hiervoor is, gelet op de thans beschikbare grasvelden, beperkt. Dit maakt dat er mogelijk wedstrijden moeten worden geannuleerd. Onze voetballers zullen hier ongetwijfeld begrip voor hebben.

Voetballers (dan wel hun ouders) die niet willen voetballen op kunstgras, terwijl hun wedstrijd wel op een van de twee velden is ingedeeld, kunnen hun bezwaren kenbaar maken bij de coördinator van hun betreffende afdeling.

Thans is het bestuur ook druk doende te informeren naar de financiële consequenties van het afgelasten van de wedstrijden om bovenstaande. De KNVB brengt per wedstrijd een bedrag in rekening bij de voetbalverenigingen, ook als deze kort voor de wedstrijddag worden geannuleerd.

Het bestuur van asv Dronten