Werkzaamheden in het Torenbosje.
Werkzaamheden in het Torenbosje. ©maartenheijenk.nl

Buurman wil ‘geen druppel extra’ als gevolg van nieuwe poel in Torenbosje

Algemeen

DRONTEN - ,,Broddelwerk’’, zo omschreef Carolien Graumans vanmiddag het onderzoek naar de mogelijke waterschade voor haar akkerbouwbedrijf als gevolg van de aanleg van een poel in het Torenbosje. ,,Elke extra druppel is er voor ons één te veel’’, vulde echtgenoot Ruud Graumans aan.

De heer en mevrouw Graumans vochten vanmiddag bij de commissie Bezwaarschriften de vergunning aan om een poel te mogen graven in het bosje aan de Elburgerweg, halverwege tussen Dronten en Elburg. Zij vrezen stijging van de waterstand op hun perceel, 100 meter verderop, en zijn bang voor schade aan de gewassen.

Aantrekkelijker maken

Stichting Projecten Rondom het Greppelveld wil het Torenbosje recreatief en ecologisch aantrekkelijker maken. Daarom werd er in 2013 bij de presentatie van de eerste plannen al melding gemaakt van de aanleg van een poel, zo betoogde bestuurslid Annie Haverkort-Cortvriendt. Die poel moet 500 vierkante meter groot worden.

Boswachter Egbert van Wijhe vond de bezwaren van de buren maar overdreven: ,,Het heeft eerder positieve dan nadelige gevolgen, uw perceel wordt eerder droger dan natter.’’

Eerst onderzoek doen

Het echtpaar Graumans vindt het prachtig wat er allemaal gebeurt in het Torenbosje. ,,Het is niet de bedoeling de plannen in de weg te staan’’, benadrukte advocaat Jolein Borst. Ze willen echter wel dat er onderzoek wordt gedaan, voordat er wordt gegraven.

Het is de vraag of de buren aan het goede adres zijn bij de commissie Bezwaarschriften. De gemeente Dronten gaat namelijk alleen over de herinrichting en niet over de waterstand. Daarvoor moet waterschap Zuiderzeeland een aparte ‘watervergunning’ verlenen. De bezwaren van Carolien en Ruud Graumans lijken vooral betrekking te hebben op deze watervergunning.

Klein poeletje

De stichting heeft de watervergunning 8 weken geleden aangevraagd, maar heeft nog geen uitsluitsel gekregen. De boswachter heeft inmiddels gehoord dat het waterschap er niet moeilijk over doet: ,,Zo’n klein poeletje… dat kan niet van invloed zijn.’’

Hij kon de heer Graumans niet overtuigen: ,,Dat wil ik dan toch eerst onderbouwd zien.’’