Verkeersspecialist Gerben Groothof en wijkagent Jaap Glastra.
Verkeersspecialist Gerben Groothof en wijkagent Jaap Glastra. ©maartenheijenk.nl

Politie gaat hardrijders in bebouwde kom Biddinghuizen niet bekeuren

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Volgens gegevens van de politie wordt er op zowel 30- als 50-kilometerwegen in de bebouwde kom van Biddinghuizen gemiddeld te hard gereden. De politie gaat echter geen bekeuringen uitdelen, zo werd duidelijk tijdens de najaarsvergadering van Dorpsbelangen Biddinghuizen.

Sommige bewoners riepen de politie op om te handhaven. Een van de aanwezigen vroeg om in ieder geval niet hardop te roepen dat er niet bekeurd wordt. Verkeersspecialist Gerben Groothof van de politie gaf daar echter geen gehoor aan.

Navigatiegegevens

De politie beschikt over exacte gegevens hoe hard auto’s met navigatieapparatuur rijden. Volgens Groothof zijn dat anonieme cijfers en wordt er voldaan aan de privacywetgeving.

Uit deze gegevens blijkt dat er nogal wat wegen in Biddinghuizen zijn, waar gemiddeld harder dan 30 of 50 kilometer wordt gereden. De snelheidsovertredingen blijven wel binnen de perken.

Brede asfaltweg

Bij de 50-kilometerwegen gaat het vooral om een gedeelte van De Baan. Deze brede asfalweg ziet er er niet uit als een weg in de bebouwde kom, aldus Groothof: ,,Automobilisten worden als het ware uitgenodigd om harder te rijden. Ik kan het me in ieder geval goed voorstellen dat ze het doen.’’

Vrijwel overal in het dorp mag maar 30 kilometer per uur worden gereden. Volgens de politieman is dat echter op sommige plaatsen niet goed aangegeven en hebben de meeste wegen geen inrichting die bij 30 kilometer hoort.

Verkeersremmende maatregelen

,,Er moet echt meer gebeuren aan verkeersremmende maatregelen’’, zei Groothof. Pas als de wegbeheerder -in dit geval de gemeente Dronten- de inrichting van de wegen heeft aangepast, gaat de politie nadenken over snelheidscontroles.

,,U moet dit allemaal niet zeggen’’, vond een bewoner. ,,Maar het is algemeen bekend’’, antwoordde de verkeersspecialist, ,,Op deze 50-kilometerwegen handhaven we niet omdat ze niet als zodanig zijn ingericht. En in 30-kilometerzones mògen we van de procureur-generaal niet eens handhaven.’’