Wethouder Nico Verlaan (links).
Wethouder Nico Verlaan (links). ©maartenheijenk.nl

Zonneweides zijn welkom in Dronten, maar niet op duurzame landbouwgrond

Algemeen

DRONTEN - ,,De provincie Flevoland heeft de meest vruchtbare landbouwgebieden ter wereld. Die moeten wij koesteren’’, vindt wethouder Nico Verlaan. De gemeente Dronten wil daarom niet dat er zonneweides komen op die landbouwgrond.

Aanvragen van Herbo Groen Leven en agrarisch bedrijf Den Ouden Heuvel (Colijnweg) om zonnevelden te mogen exploiteren, zijn met het oog daarop afgewezen.

Overhoeken

B en W willen een uitzondering maken voor zogenaamde ‘overhoeken’. ,,Gedeeltes van een kavel waar geen tractor kan komen, die te kleinschalig zijn’’, zo omschrijft de wethouder deze percelen.

Met het oog daarop krijgt de heer Van Putte wel toestemming om een veld met zonnepanelen te bouwen in een hoek langs het spoor, aan het Elandpad in Swifterbant.

Lastig dilemma

,,Het is een lastig dilemma’’, erkent wethouder Verlaan. Enerzijds vindt het gemeentebestuur het sympathiek dat lokale ondernemers zich inzetten voor duurzaamheid: ,,Dat ligt ons na aan het hart.’’ Anderzijds wijst hij op de kostbare landbouwgrond.

Het liefst heeft B en W dan ook, dat zonnepanelen worden geplaatst op bestaande gebouwen: ,,Dat is een betere benutting van de gebouwde omgeving.’’

Waterschap Zuiderzeeland

Over de uitzondering voor ‘overhoekjes’ zegt de wethouder: ,,Dat is echt maatwerk.’’ Het besluit over het Elandpad ligt in de ogen van Verlaan in het verlengde van de zonnevelden die waterschap Zuiderzeeland wil aanleggen: ,,Dat zijn ook hoeken waar je eigenlijk niks mee kunt.’’