Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Huiszwaluwen in wijk De Gilden mogen nestelen in de til van De Zuid

Algemeen

DRONTEN - De huiszwaluwtil aan De Zuid wordt verplaatst naar de wijk De Gilden. Aan De Zuid werd de til nog nooit gebruikt door huiszwaluwen en in De Gilden hebben bewoners juist last van zwaluwen, zo motiveert het gemeentebestuur de verhuizing.

Zeven jaar geleden heeft Oost Flevoland Woondiensten twee huiszwaluwtillen geschonken. Eentje is er geplaatst aan De Oost, de ander aan De Zuid. Op initiatief van de ChristenUnie wordt de laatste nu verplaatst.

Speeleiland

In De Gilden nestelen namelijk steeds meer huiszwaluwen aan de gevels van woningen bij het speeleiland. ,,Deze huiszwaluwen zorgen in beperkte mate voor overlast door hun uitwerpselen. Door het plaatsen van een huiszwaluwtil op deze locatie wordt er aan de zwaluwen een alternatief geboden om te gaan nestelen zonder dat dit tot overlast leidt’’, schrijft het gemeentebestuur.

,,De omgeving rondom het speeleiland is een ideaal milieu voor huiszwaluwen om zich in de broedperiode te vestigen. Er is hier modder aanwezig om de nesten van te maken. Er komen hier veel vliegen voor die dienen als voedsel en tot slot is er water aanwezig.’’