Opvallend veel klachten en weinig aanhoudingen bij Defqon.1: „Er gebeurt altijd wel wat”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Er zijn tijdens het festival Defqon.1 door de politie 31 personen aangehouden, waarvan het merendeel in het bezit waren van drugs. „Dat er zo weinig aanhoudingen zijn geweest stemt mij tot grote tevredenheid”, zegt burgemeester Jean Paul Gebben over het vier dagen durende evenement.

Vorig jaar waren er bij Defqon.1 43 aanhoudingen. Ook toen vond de gemeente Dronten dat aanvaardbaar. In de jaren daarvoor waren er steeds meer dan honderd aanhoudingen: 127 in 2017, 101 in 2016 en 120 in 2015.

Telefoons

Enkele bezoekers werden aangehouden voor het plegen van diefstal van met name mobiele telefoons. Politie, organisator Q-Dance en gemeente Dronten trekken samen op om de telefoons zo snel mogelijk terug te geven aan de eigenaars: „Mensen die hun telefoon kwijt zijn geraakt op Defqon.1 worden verzocht om aangifte te doen bij de politie.”

„In een ‘stad’ van 65.000 inwoners gebeurt altijd wel wat”, stelt de burgemeester. Hij zegt onder de indruk te zijn van de professionaliteit waarmee het evenement was georganiseerd: „De organisatie heeft zeer adequaat en professioneel gehandeld op het warme weer. Zo hebben zij gezorgd voor onder andere extra watertappunten, gratis zonnebrand, extra schaduwplekken en ventilatoren.”

Geen grote incidenten

De gemeente Dronten schrijft in een persbericht: „Hulpverleners en -diensten spreken van een veilig verlopen evenement, zonder grote incidenten.”

Maandagmiddag om drie uur hebben de laatste bezoekers het terrein verlaten. Sinds vorig jaar is de verblijfsrecreatie uitgebreid, waardoor de verkeersbewegingen volgens de gemeente beter zijn verdeeld.

Meer dan 90 klachten

Bij de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek (OFGV) zijn negentig klachten binnengekomen over geluidsoverlast. Na afloop van het evenement kwamen er nog meer klachten binnen.

De gemeente Dronten is opdrachtgever van OFGV en zegt nog geen antwoord te kunnen geven op de vraag waar deze klachten vandaan komen.

De omgevingsdienst heeft ook geluidsmetingen verricht. De gemeente kan nog niet meedelen wat de bevindingen zijn en of er overtredingen van de geluidsnormen zijn geconstateerd. „Hierover ontvangen we een rapport van de OFGV.”

Defqon.1