Artist impression nieuw radarstation Herwijnen
Artist impression nieuw radarstation Herwijnen Ministerie van Defensie

Problemen voor Windplan Groen nu Kamermeerderheid zich richt tegen radar

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Er lijkt zich een Kamermeerderheid af te tekenen tegen de plannen voor het vestigen van een militaire radar in Herwijnen op de Betuwe. Het is slecht nieuws voor Windplan Groen, dat voor de start van de bouwwerkzaamheden afhankelijk is van de verhuizing van de radar.

De militaire radar is volgens het ministerie van Defensie van landsbelang. De radar staat nu in Nieuw Milligen bij Apeldoorn en is verouderd. Volgens recente berekeningen zouden de hoge windmolens van Windplan Groen het radarsignaal verstoren. Daarom mag de windkoepel pas bouwen als de radar verhuist. Gebeurt dat niet snel, dan verstrijkt mogelijk de deadline voor het verkrijgen van vele miljoenen aan subsidie.

In Herwijnen wordt fel geprotesteerd tegen de komst van de radar. Volgens diverse landelijke media gaan de coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vandaag een motie indienen, waarin staatssecretaris Barbara Visser de opdracht krijgt om verder te zoeken naar een alternatieve locatie voor Herwijnen. Verwacht wordt dat in ieder geval GroenLinks, SP, PvdA en PVV zich achter deze motie scharen.

Bronnen:

Windplangroen

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 14 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 14 uur geleden