Artist impression nieuw radarstation Herwijnen
Artist impression nieuw radarstation Herwijnen Ministerie van Defensie

Problemen voor Windplan Groen nu Kamermeerderheid zich richt tegen radar

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Er lijkt zich een Kamermeerderheid af te tekenen tegen de plannen voor het vestigen van een militaire radar in Herwijnen op de Betuwe. Het is slecht nieuws voor Windplan Groen, dat voor de start van de bouwwerkzaamheden afhankelijk is van de verhuizing van de radar.

De militaire radar is volgens het ministerie van Defensie van landsbelang. De radar staat nu in Nieuw Milligen bij Apeldoorn en is verouderd. Volgens recente berekeningen zouden de hoge windmolens van Windplan Groen het radarsignaal verstoren. Daarom mag de windkoepel pas bouwen als de radar verhuist. Gebeurt dat niet snel, dan verstrijkt mogelijk de deadline voor het verkrijgen van vele miljoenen aan subsidie.

In Herwijnen wordt fel geprotesteerd tegen de komst van de radar. Volgens diverse landelijke media gaan de coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vandaag een motie indienen, waarin staatssecretaris Barbara Visser de opdracht krijgt om verder te zoeken naar een alternatieve locatie voor Herwijnen. Verwacht wordt dat in ieder geval GroenLinks, SP, PvdA en PVV zich achter deze motie scharen.

Bronnen:

Windplangroen

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 10 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 11 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 11 uur geleden