Frank Pels
Frank Pels ©maartenheijenk.nl

Herindeling luchtruim maakt voor Biddinghuizen en Dronten geen verschil

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Volgens Frank Pels van actiegroep Vliegop Biddinghuizen heeft de aangekondigde herinderling van het luchtruim geen gevolgen voor het vliegtuiglawaai in de gemeente Dronten. Daarvoor liggen Biddinghuizen en het gebied tussen Dronten en Swifterbant te dichtbij Lelystad Airport.

Minister Cora van Nieuwenhuizen toonde zich deze week enthousiast over de nieuwe plannen. De vliegtuigen zouden straks zó hoog vliegen, dat ze nauwelijks te horen zijn.

Bij Frank Pels uit Biddinghuizen gaat de vlag  niet uit. Hij moet zich nog verdiepen in de stukken: „Maar een snelle screening leidt bij mij tot het donkerbruine vermoeden dat het voor ons niet heel veel scheelt.”

Dichtop het vliegveld

De gemeente Dronten ligt dichtop het vliegveld. „Die luchthaven ligt op de plek waar-ie ligt. En de vliegtuigen moeten nu eenmaal omhoog en naar beneden. Dat asfalt ligt er en we kunnen wel zeggen ‘leg het een kilometer hoger’, maar dat wordt waarschijnlijk lastig.”

„Het betekent dat het voor Flevoland om minieme verschillen gaat, dat het voor ons nauwelijks invloed zal hebben. Pas buiten de provincie gaat het vliegverkeer sneller stijgen. Misschien dat ze er daar wat minder last van hebben.”

Pels voegt eraan toe dat het een theoretisch verhaal is: „Want uiteindelijk mag de luchtverkeersleiding zelf besluiten hoe ze gaan vliegen.”

Val van het kabinet

Of de val van het kabinet nog iets verandert aan de beslissingen rond Lelystad Airport, kan Frank Pels niet zeggen: „Maar meestal komt er een lijstje met controversiële onderwerpen die blijven liggen.”

„Ik denk dat er partijen zijn die luchthaven graag op dat lijstje zetten. Wie weet zeggen ChristenUnie en D66: we nemen voorlopig geen besluit. Dat is mijn gevoel, maar of dat inderdaad gaat gebeuren, dat weet ik niet.”