Een presentatie van ZC Flevo tijdens de Meerpaaldagen.
Een presentatie van ZC Flevo tijdens de Meerpaaldagen. ©maartenheijenk.nl

Zweefvliegclub kan misschien naar een locatie tussen de Hanzeweg en Mosselweg

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Wat B en W betreft mag Zweefvliegclub Flevo binnen de gemeente Dronten op zoek naar een nieuw vliegveld. Als er een geschikte locatie wordt gevonden, wil de gemeente graag meewerken aan een wijziging van het bestemmingsplan.

ZC Flevo heeft momenteel een 1.200 meter lange vliegbaan aan de Mosselweg, vlakbij Flevonice. De club moet daar weg. In eerste instantie was dat vanwege Lelystad Airport, maar inmiddels ligt de vliegbaan vooral de windmolens van Windplan Groen in de weg.

Nunspeet

De club is al jarenlang op zoek naar een andere locatie. Een verhuizing naar Nunspeet leek kansrijk, maar inmiddels is het daar niet meer mogelijk vanwege geplande windmolens.

Omdat de meeste leden van ZC Flevo in de buurt van het vliegveld wonen - in Dronten, Biddinghuizen en Lelystad - is de vereniging toch weer in de eigen regio gaan rondkijken. Daarbij zijn zes mogelijke locaties gevonden: vijf tussen de Hanzeweg en de Mosselweg en een tussen de Rendierweg en Colijnweg.

Verkenning

De verkenning van de zweefvliegclub is nog maar net begonnen en de club moet bijvoorbeeld nog met de grondeigenaren in gesprek. Vooruitlopend daarop is aan de gemeente gevraagd of het zin heeft om die gesprekken aan te gaan. 

Als er een geschikte locatie wordt gevonden, moet namelijk het bestemmingsplan gewijzigd worden. En als de gemeente daar niet aan mee wil werken, kan de club zich de moeite van het zoeken besparen. Nu B en W hebben verklaard dat ze het in principe wel zien zitten, kan de vereniging verder. 

Marknesse

Wel krijgen de zweefvliegers de suggestie om in gesprek te gaan met de zustervereniging in Marknesse. De luchtvaartleiding is namelijk nog niet zo enthousiast over de plannen in de gemeente Dronten en de provincie Flevoland vraagt daarom aan de club of samenwerking met de Noordoostpolder geen optie is.