Ap de Boer
Ap de Boer ©maartenheijenk.nl

Nu afspraken maken over bromtonen van windmolens: „Enorme impact op gezondheid”

Algemeen

SWIFTERBANT - Argumenten van tegenstanders van de windmolens vlakbij Swifterbant, Ketelhaven en Biddinghuizen werden tot nu toe door autoriteiten afgedaan als ‘niet in mijn achtertuin’. De laatste maanden lijkt er een omslag plaats te vinden, in ieder geval in de gemeentepolitiek van Dronten. Actiegroep De Windbrekers uit Swifterbant spint er garen bij. Wat hen betreft ligt de bal nu bij Windplan Blauw: „Het is straks hun plicht om te bewijzen dat er geen overlast is.”

Er wordt in de gemeente Dronten al jarenlang gesproken over mogelijke overlast van één windmolen bij Ketelhaven en vijf molens vlakbij Swifterbant. Dat de houding tegenover tegenstanders is veranderd, heeft onder andere te maken met de bevindingen bij Windpark N33. De gemeente Veendam stelde vorige maand vast dat deze turbines een bromtoon produceren. „Dit kan een enorme impact hebben op de gezondheid van omwonenden”, gaf de wethouder daar toe.

Voorzitter Ap de Boer van De Windbrekers stelt dat er in de gemeente Dronten tot nu toe veel te veel naar de financiële kant van de zaak is gekeken: „Dat kan gebeuren, het is mensenwerk, er kunnen fouten gemaakt worden.” De laatste tijd ziet ook hij een omslag. „Het lijkt erop dat de burger in beeld komt.”

Het is andersom

VVD-gemeenteraadslid Theo Vulink sprak eerder deze maand over het ‘voorzorgsbeginsel’. Dat is precies het principe waarop De Windbrekers nu inzetten. De Boer: „Er is steeds gezegd dat tegenstanders moesten aangeven dat het gevaarlijk is. Maar het is andersom! Als er een zorg is en de wetenschap is er niet eenduidig over, dan is het een plicht van de initiatiefnemers om te bewijzen dat er geen gevaar is.”

Windplan Blauw stelt dat de kans op bromtonen nul is of bijna nul. „Prima als jullie dat zeggen, maar dan moet het ook ècht near to zero zijn. Als je zulke boute uitspraken doet, dan moet je dat waarmaken. En dan moet je aangeven wat je gaat doet als het wèl zo is”, reageert Ap de Boer.

De Windbrekers willen nu afspraken maken, omdat ze het verhaal van near to zero niet geloven: „Als die vijf turbines er staan er er is nul overlast, dan is er niks aan de hand. Maar die kans is heel erg klein. Overal waar windturbines staan is overlast. Waarom zou dat hier niet gebeuren?”

Een hoop ellende

De Boer ziet nog steeds ’t liefst dat de vijf windturbines niet gebouwd worden. Want mochten ze wel gebouwd worden en bewoners krijgen er last van, dan ontstaan er scheve gezichten over en weer.

„Dat gaat een hoop ellende opleveren. Niet alleen voor de mensen die er last van hebben, maar ook voor Windplan Blauw. Stel dat de burgers straks gelijk krijgen en die windmolens staan er, wat een kapitaalvernietiging zou dat zijn. Dat schiet niet op en dat willen wij het liefst voorkomen. Daarom hopen wij dat we samen met de gemeente en Windplan Blauw tot een oplossing komen.”

Een meetpaal

Wethouder Roelof Siepel denkt serieus na over het plaatsen van meetpalen. Ap de Boer vindt voorlopig vooral een nulmeting van belang: „Want als die molens er straks staan en de gemeente heeft niks gemeten, dan is er theoretisch ook geen overlast. Dan kunnen mensen zeggen dat ze last hebben, maar dan is er geen bewijs.”

Een probleem is dat het meten van laagfrequent geluid niet eenvoudig is: „Dat is heel specialistisch werk. Het geluid is lager dan je kunt horen. Maar in een aantal gevallen trillen de kopjes trillen in de kast, je wordt er onrustig van, huisdieren worden er onrustig van.” Bovendien zijn de waarden aan de gevel volgens De Windbrekers anders dan binnenshuis, omdat het huis bij bromtonen als klankkast zou werken.

Hoe dan ook, De Windbrekers willen keiharde afspraken over wat er gebeurt als er overlast ontstaat. Vrijdag hadden ze een gesprek met wethouder Siepel en begin maart volgt er een bespreking met de gemeente en Windplan Blauw. „We moeten maar eens kijken of we er uitkomen”, besluit Ap de Boer.

Windplan Blauw