Het windmolenplan voor de Noord-Veluwe.
Het windmolenplan voor de Noord-Veluwe. Screenshot RES

„Inwoners Noord-Veluwe zien liever geen windmolens langs het Veluwemeer”

Biddinghuizen

NUNSPEET - In de Noord-Veluwe wordt gewerkt aan plannen voor zon- en windenergie. Het voornemen is om een dikke twintig windmolens te bouwen, vooral langs de Randmeren. In de gemeentepolitiek van Nunspeet klinken nu geluiden om ze in plaats daarvan langs de snelweg A28 neer te zetten.

De Noord-Veluwe beslaat de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Zij werken samen in de Regionale Energie Strategie. Gemeentebelang Nunspeet heeft daar een dringende oproep gedaan om het plaatsen van de windmolens langs de snelweg Zwolle - Amersfoort verder te onderzoeken.

Snelweg is beter

Het gebied langs de A28 is aangewezen als natuurgebied. Toch vinden de gemeenteraadsleden Corrie Jansen en Marc Konings de snelweg een beter idee dan het Veluwemeer. Volgens hen is het effect van de grote windturbines voor de inwoners, de recreatieve waarde en de landschappelijke waarde van de Veluwemeerkust te groot.

Jansen stelt op de website van zijn partij dat ze heeft gekeken naar het draagvlak onder de bevolking: „Uit een enquête is gebleken dat het merendeel van de inwoners van Nunspeet, maar ook in andere gemeenten, liever geen windturbines zien langs het Veluwemeer.”