De zes vaste vrijwilligers van De Scharrelberg.
De zes vaste vrijwilligers van De Scharrelberg. ©maartenheijenk.nl

Feest op De Scharrelberg met zwart randje: „Hij had hier gewoon bij moeten zijn!”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Het is een feestelijke dag op dierenpark De Scharrelberg. Een open dag, de viering van het 40-jarig bestaan, de onthulling van een infobord, de gemeente schenkt 500 euro, Odd Fellows doneert een ren. En het belangrijkste: de hekken kunnen na al die maanden van corona weer open, de kinderen mogen de dieren weer aanraken, het dorp loopt uit.

Toch heeft de medaille ook een keerzijde. Dat wordt duidelijk als de burgemeester de zes meest betrokken vrijwilligers in het zonnetje zet. Hij noemt daarbij ook de naam van Tijn Bouw: „Die is ons het afgelopen jaar vanwege corona ontvallen. Ontzettend verdrietig, een groot drama. Maar wel heel fantastisch dat zijn vrouw, Toos Mocking, het overneemt.”

Brok in de keel

Toos neemt het applaus met een brok in haar keel in ontvangst. „De Scharrelberg was echt zijn ding, hij heeft het zeventien jaar gedaan. De laatste twaalf jaar deden we het samen. We deden eigenlijk alles samen.”

Ze geniet van de werkzaamheden in het dierenpark: „De kinderen zeggen: je moet het niet doen voor Tijn, je moet het doen omdat je het zelf leuk vind. En ik vind het ook leuk om te doen, ik heb er plezier aan, het geeft invulling aan de dag. Maar tegelijk is het allemaal dubbel, heb ik het soms moeilijk als ik hier rondloop.”

Gezamenlijk

Hetzelfde geldt voor haar werkzaamheden bij Tafeltje Dekje. Tijn was daar coördinator, Toos brengt nog steeds maaltijden rond. Of ze hun gezamenlijke liefde voor het koor Zon en Zegen voortzet, dat weet ze nog niet: „Ik ben nog wel lid, maar ik weet niet of ik ooit nog kan zingen…”

Het feestje op De Scharrelberg valt samen met het (voorlopige?) einde van de meeste coronamaatregelen; diezelfde corona die Tijn Bouw noodlottig werd. „Ja, deze dag is moeilijk. Hij was hartstikke fit, hij had nooit wat, hij had hier gewoon bij moeten zijn!”

Goed verzorgd park

Henk Aernaudts staat tijdens zijn toespraak stil bij álle vrijwilligers, die de afgelopen 40 jaar in het dierenpark hebben gewerkt: „Zij hebben allemaal een bijdrage geleverd, waardoor De Scharrelberg geworden is wat het nu is: een mooi, goed verzorgd park met een grote verscheidenheid aan dieren.” Hij looft Dorpsbelangen, de gemeente Dronten en de werkgroep die de vrijwilligers ondersteunt.

Wat betekent deze dag voor jou?
Henk Aernaudts: „Veertig jaar is een mijlpaal. En je ziet vanmiddag dat de belangstelling nog steeds groot is.”

Jullie zijn met z’n zessen in de bloemetjes gezet. Is dat de club die De Scharrelberg runt?
„Ja, wij verzorgen de dieren, wij doen het onderhoud van het park.”

Hoeveel tijd steken jullie daar in?
„We hebben één keer in de zes weken voederdienst. Dat betekent dat je ’s morgens en aan het eind van de middag de dieren voert. De ene keer doe je daar een uur over, de andere keer twee uur, dat ligt eraan. En iedere maandag hebben we klussenmiddag: onderhoud van de gebouwen, de stallen uitmesten, alles wat er op dat moment moet gebeuren.”

Wat voor functie heeft De Scharrelberg in Biddinghuizen?
„Dat de mensen kunnen genieten van het park en vooral van de dieren. Het ligt op een hele mooie plek aan de rand van het dorp, het is indertijd prachtig aangelegd en het nodigt uit om er tijdens een ommetje naartoe te lopen. De mensen wandelen er omheen en vanaf volgende week zijn we iedere woensdagmiddag weer geopend van twee tot vier uur.”

Hoe staat De Scharrelberg er na 40 jaar bij?
„Heel goed! Prachtig!”

Jullie hebben geen wensen?
„Er zijn vandaag alweer een paar wensen in vervulling gegaan met het mededelingenbord en de ren. Verder hebben we op dit moment niet echt iets op ons lijstje staan.”

Wil je verder nog iets kwijt?
„Ik zie daar toevallig dat konijn lopen. Dat is iets wat minder leuk is: er zijn altijd mensen die konijnen of kippen over het hek gooien. Dat is jammer. Het gebeurt niet dagelijks, maar wel regelmatig en vaak tegen vakantietijd aan. Als konijnen niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, krijg je er veel te veel. Daar moet je dan weer op een goede manier een oplossing voor zien te vinden. Maar verder hebben we niets te klagen hoor!”

De zes vrijwilligers

  • Toos Mocking
  • Jaap van der Weij
  • Wim Smulders
  • Anton Zijderveld
  • Jack Graumans
  • Henk Aernaudts

Onthulling

.


Henk Aernaudts spreekt de genodigden toe. (foto: ©maartenheijenk.nl)