Joke Harms voor 't laatst achter de bar van Het Koetshuis.
Joke Harms voor 't laatst achter de bar van Het Koetshuis. ©maartenheijenk.nl

Deur van Koetshuis definitief op slot: „Ik ben hier een dorpsmens geworden”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - „Ik heb duizenden kopjes koffie ingeschonken, maar die ene…” Het bezoek van prinses Beatrix in 2018 was voor beheerder Joke Harms van dorpshuis Het Koetshuis de kroon op haar werk. „Man, ik ben nog nooit zó zenuwachtig geweest. Ze plagen me er nog steeds mee.”

Het Koetshuis is leeg. Stoelen gingen naar landen waar ze er nog wat mee kunnen, tafels naar stichting De IJsvogel. „Toen ik deze week in het voorraadhok kwam, moest ik even slikken. Alle voorraad is naar De Steiger in Swifterbant gegaan. Iemand kon de planken gebruiken, dus ik zei: neem maar mee. Het was helemaal leeg…”

Niet uitgenodigd

Komende zaterdag is de officiële opening van het nieuwe multifunctionele centrum De Binding. Joke Harms (57) is niet uitgenodigd. Ze haalt haar schouders erover op: „Het zal met corona te maken hebben. Het is allemaal niet zo makkelijk te organiseren.”

Joke komt uit Harderwijk. Daar kon ze geen woning vinden en dus verhuisde ze 38 jaar geleden naar Biddinghuizen. „Ik vond het een vervelend dorp, ik verveelde me. Op een gegeven moment vroeg ik mezelf af: wat doe je er zélf aan? Helemaal niks!”

Ze meldde zich aan voor vrijwiligerswerk, kreeg een klik met de toenmalige beheerder van Het Koetshuis en ging er aan de slag. Dat is nu 35 jaar geleden. Toen er 24 jaar geleden een vacature kwam, solliciteerde ze en werd ze aangenomen.

Van A tot Z

Wat deed ze allemaal als beheerder? „Alles van A tot Z”, antwoordt ze, „Schoonmaken, bardiensten, zalen plannen, de financiële verantwoording, pleisters plakken, ruzies sussen. Ik was hier vrijwilliger en kon er mijn werk van maken. Dan ben je toch een gelukkig mens?”

Joke heeft alles met veel plezier gedaan, tot het opruimen van braaksel na feestjes toe: „Ach, dat wist je van tevoren.” Er was niets dat er uitsprong: „Het ging mij om het hele plaatje. Ik haal overal plezier uit. Als een zaal helemaal schoon, fris en fruitig is, daar word ik blij van. Alleen het politie-agentje spelen, dat vond ik soms wat minder.”

Laagdrempelig

We vragen wat het Koetshuis voor Biddinghuizen heeft betekend. Volgens de beheerder is het altijd een laagdrempelig dorpshuis gebleven: „Ik denk dat meer dan de helft van Biddinghuizen hier herinneringen heeft liggen. Het is belangrijk geweest voor het verenigingsleven, al liep dat de laatste jaren wel wat terug.”

Hoe is dat voor haarzelf? „Het is maar een gebouw”, relativeert ze. Wat de beheerder koestert zijn de herinneringen: „Ik ben hier een dorpsmens geworden. Het was leerzaam, ik heb mensenkennis opgedaan, ben onderdeel van het dorp geworden.”

Gouden IJsvogel

Behalve het bezoek van Beatrix noemt ze de Gouden IJsvogel als mooiste herinnering. In 2006 werd ze binnengeroepen bij de jaarvergadering van Dorpsbelangen en kreeg ze de waardering voor haar verdiensten opgespeld. Kort daarna volgde ook nog de erepenning van de gemeente Dronten.

Dieptepunten waren er ook, zoals de overlijdens van kinderen van basketballers en van een volleyballer. „Alhoewel daar soms ook wel weer wat moois uit voortkwam. Op dat soort momenten zie je de saamhorigheid in een dorp. Fantastisch!”

Jammer

Door de jaren heen had Joke Harms verschillende werkgevers. Het begon met Dorpsbelangen en eindigde met De Meerpaal. In De Binding ligt straks geen rol voor De Meerpaal weggelegd. Doet dat haar pijn? Joke bijt op haar lippen: „Pijn niet, maar we vinden het wel jammer.”

Neemt ze dat de stichting MFG 2 kwalijk? Er volgt opnieuw een moment van stilte. „Nee”, klinkt het voorzichtig, „Ik weet ook niet precies hoe het gegaan is, Maar wij hadden graag gezien dat het De Meerpaal was geworden.” 

Ze voegt er meteen lof voor het nieuwe MFC aan toe: „Laat het duidelijk zijn: er staat daar een prachtig nieuw pand, echt geweldig!”

Definitief op slot

Voor Joke Harms stopt het zaterdag als De Binding open gaat. Tijdens een overgangsperiode blijven de Open Tafel en de biljartclub nog even in Het Koetshuis, daarna gaat de deur definitief op slot.

Van de vijf werknemers hebben er twee een andere baan gevonden. Eén had een kleine aanstelling en stopte. Twee blijven er in dienst van De Meerpaal. Zelf wordt ze beheerder van het identieke dorpshuis De Steiger in Swifterbant.

Tientallen reacties kreeg ze de afgelopen dagen. „En er zat niet één vervelende reactie bij! Ik kreeg bloemen, cadeaus van verenigingen, er werden herinneringen opgehaald. Dat blijft het belangrijkste: de herinneringen… Het waren superleuke jaren!”


Joke Harms en Prinses Beatrix: „Wat wilt u drinken, majesteit?” (eigen foto)

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.