Afbeelding
Edward Lich

Rechter stelt gemeente in het gelijk: bewoner gesplitste woning moet verhuizen

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Joris Heemskerk moet zijn woning in het buitengebied van Biddinghuizen verlaten. Doet hij dat niet, dan eist de gemeente Dronten een dwangsom tot maximaal 30.000 euro. De rechtbank in Utrecht bepaalde vandaag dat de gemeente in haar recht staat.

Op het perceel in Biddinghuizen stond vroeger een agrarisch bedrijf met één bedrijfswoning. Aan het begin van deze eeuw is de woning verbouwd tot een woning met gastenverblijf. Er wonen nu twee huishoudens en dat is volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan.

Geen belang bij

De bewoner van het gastenverblijf moet weg, zo bepaalde de rechtbank in Utrecht in april. Heemskerk tekende hoger beroep aan en wil de uitslag daarvan afwachten. Volgens hem heeft de gemeente er geen belang bij dat hij nu al verhuist. Hij stelt dat het lastig is om een andere woning te vinden en dat hij dan met dubbele woonlasten komt te zitten.

B en W vinden het onwenselijk dat de overtreding voortduurt. Het college wijst dat vanaf het begin bekend was dat hij er niet mocht wonen. Bovendien geeft de buurman aan dat hij er met zijn gezin graag weer in alle rust wil wonen en dat dit hem nu onmogelijk wordt gemaakt.

Bewust risico

De rechtbank stelt dat de belangen van de gemeente en de buurman zwaarder wegen dat van Heemskerk. Volgens de rechter kan hij eenvoudig aan de eis van de gemeente voldoen door ergens anders te gaan wonen, al dan niet tijdelijk. Ook stelt de voorzieningenrechter dat hij bewust het risico heeft genomen dat er gehandhaafd zou worden.

Uitspraak